Video placeholde

Dvořák: Komouši to tu zničili na generace, na Muchu jsem vsadil všechny peníze, devadesátky byly divoký

Nikdy jsem nic podobného nezažil, říká po pětatřiceti letech na hudební scéně Michal Dvořák. Mluví přitom o přípravách show iMucha, jejíž premiéru lze označit za dlouho očekávanou, aniž by se jednalo o marketingový kalkul. Posledních pět let s Alfonsem Muchou vstával i usínal a záměru představit ho nejen jako malíře secesních plakátů a sporné Slovanské epopeje, ale jako obdivuhodnou osobnost českých dějin, obětoval všechny svoje peníze i volný čas. „Byl to on, kdo seznámil Masaryka s americkým prezidentem, a začalo se jednat o tom, že by po první světové válce mohlo existovat nějaké Československo,“ nastiňuje Muchovu renesančnost, o které Češi nevědí a půlka světa ji považuje za francouzskou. I proto vznikla anglická verze představení, jejímž průvodcem je Pierce Brosnan.

„My jsme pro ně pořád ještě Banánová republika, asi něco jako Burkina Faso pro nás, nebo Uruguay, Honduras, možná i horší občas, protože ani netuší, kde to vlastně v Evropě je. Jestli jsme Jugoslávci, nebo Čečenci, ten název Czechia nám nepomáhá, takže někteří jsou úplně ztracení. Nicméně tím, že jsem projel celou zeměkouli, tak vím, že i v Burkina Faso i v Hondurasu jsou skvělí, šikovní umělci, ale mají to těžší, stejně jako my. To znamená ve chvíli, kdy má promotér záchytný bod, tak Brosnan je jméno, které táhne a otvírá dveře, které do té doby byly zavřené,“ popisuje Michal Dvořák zkušenosti se zahraničními pořadateli, se kterými jednal o uvedení svého předchozího projektu Vivaldianno. Angažovat představitele legendárního Jamese Bonda se mu podařilo už do něj, proto usiloval o to, aby na spolupráci mohl navázat.

„Nemáme peníze na to, abychom ho zaplatili jako nějaká reklama, nebo nějaký film. Pierce Brosnan, když má trochu času, tak dělá projekty, které jsou mu něčím blízké a sympatické, nebo si myslí, že to má smysl udělat,“ prozrazuje hudebník s tím, že v show iMucha nadabovala hollywoodská hvězda dokonce dvojroli. Kromě samotného Alfonse Muchy i komiksového hrdinu, který představuje malířovo alter ego. Právě komiks využívá Dvořák vedle principů laterny magiky a živé komponované hudby s prvky dubstepu a electro swigu k tomu, aby vytvořil nevšední vizuálně-hudební zážitek.

Že ho 26. května konečně představí divákům, bude zážitek i pro něj samotného. „To, že jsme to udrželi naživu, je určitým dílem, že nám zachovali sympatie investoři a naši partneři,“ přiznává s tím, že „covidový kriminál“, jak označuje dvouleté období pandemie, ho o některé sponzory připravil. „Zároveň nám ale zachovali přízeň naši kolegové a kamarádi, kteří snížili svoje finanční nároky, a jim za to mockrát děkuju, protože díky tomu jsme byli schopní ty dneska už tři roky fungovat a ten projekt dotáhnout do finále a za pár hodin snad už i do první premiéry,“ těší se Dvořák, který v show naplnil všechny svoje umělecké potřeby, ale taky vyprázdnil své bankovní konto. „Jestli chcete věci posouvat kousek dál, tak do toho musíte jít naplno, to se nedá dělat napůl. Můžete dělat napůl, že se jdete projet na kole, tím neohrožujete svoji budoucnost, ani nikoho jiného. Ale ve chvíli, kdy vrazíte takhle obrovské prostředky a zároveň práci dneska už téměř 300 lidí do jednoho bodu, oni uvěří vaší vizi a myšlence, že to uděláte tak, aby se to ještě potom někomu líbilo a zároveň tím pádem, aby se to aspoň zaplatilo, tak to jinak dělat nejde,“ dodává. Zatímco s multimediální performancí iMucha opanuje obří halu O2 universa, s kapelou Lucie plánuje letní rock tour Chci zas… po menších amfiteátrech a slibuje i nové skladby.

Proč ho napadlo vzkřísit právě Alfonse Muchu a kde ve světě jeho odkaz stále žije? Jaké konsekvence s sebou neslo malířovo zednářství? Jak vzpomíná na začátky Lucie v 90. letech, jak zpětně hodnotí rozpad kapely a o čem se čtveřice muzikantů zásadně nebaví? A čeho je v šoubyznysu nepřítelem? Jestli chcete znát odpovědi i na tyto otázky, poslechněte si celý rozhovor s Michalem Dvořákem, skladatelem, producentem, autorem filmové a scénické hudby a taky členem kapely Lucie. A pokud vás zaujal Prostor X jako takový, podpořte jeho tvůrce a hlasujte pro něj v anketě Podcast roku – zde.