Video placeholde

Cestovatel Horký: Strach ze smrti v člověku probudí touhu po životě, už neřeším stupidní hádky o ničem

Minus třicet ve stanu, mrazivý vítr a všudypřítomný led, tak vypadala ještě před pár týdny každodenní realita Petra Horkého. Sleva z evropských standardů byla přitom draze vykoupena, konkrétně dvěma miliony korun. Čtrnáct let hledal cestovatel a dokumentarista důvod, jestli je legitimní takovou částku za výpravu na Jižní pól utratit. Našel ho paradoxně až v cestovatelské beznaději během pandemie, kdy si uvědomil, že když chce člověk něčeho dosáhnout (a nemusí to být zrovna točna), musí věřit. Připomenout to sobě i druhým mu za to stálo. Na vysněnou polární expedici se připravoval nejen se svým trenérem, konzultoval ji i s psychoterapeutkou, aby věděl, jak říct o svém odjezdu dvěma malým dcerám. Její doporučení znělo: „Rozhodně po nich nechtěj souhlas s cestou, protože kdyby se ti tam něco stalo, tak si celý život budou říkat, že tě tam poslaly.“

„Člověk se tam potká se svým pudem sebezáchovy, potká se s tím, co je opravdový problém. Je pak bezvadný, když přijede a vrátí se zpátky do těch stupidních hádek o ničem a řekne si: ‚Fakt se nad tím mám rozčilovat, ale ne‘,“ popisuje Petr Horký své návraty z expedic. Cestovatel a dokumentarista je prvním Čechem, který stanul na všech třech pólech – jižním, severní a tzv. Pólu chladu v sibiřském Ojmjakonu.

Výprava k tomu severnímu v roce 2008 pro něj byla osudovou. Ne kvůli tomu, že dosáhl vytyčeného cíle, což nepopírá, že bylo „bezvadné“, ale protože se mu podařilo najít cestu k sobě samotnému. „Když člověk zažije fakt strach, že se mu teď něco stane, tak najednou vlastně ví, že chce být živý. To je dobré vědět, tady v Evropě se mu to jen tak nestane,“ přibližuje okamžiky, které mu změnily život a žebříček hodnot.

O tom, že se vydá na nejjižnější místo zeměkoule, dlouho jen snil, a byl smíření s tím, že Antarktida pro něj zůstane nedosažitelnou. Díky podpoře přátel a sponzorů se ale jeho sen stal skutečností, což považuje za obrovský dar. „Nemám žádný bucket list, jakože toto chci všechno vidět a pak si to odškrtat,“ říká a těší se, že se letos zajede podívat s rodinou k moři a na kole do Vyššího Brodu, kde je nejjižnější bod České republiky. A taky plánuje podat Dobrou zprávu o konci světa. Tak se totiž jmenuje film, který připravuje společně s egyptologem Miroslavem Bártou a který by měl mít premiéru na přelomu května a června.

O čem připravovaný snímek bude, jak probíhá fyzická příprava na polární výpravu, kdy mu během expedice na Jižní pól bylo nejhůř nebo co má společného s Milošem Zemanem, se cestovatel a dokumentarista Petr Horký rozpovídal v Prostoru X.