Video placeholde

Mirai: Covid na mně zanechal stopy, zemřeli mi kamarádi, neměl jsem radost ze života. Pomohla StarDance

„Celý rok 2021 mi přišel takový pofiderní,“ hodnotí končící rok Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely, která nese jeho jméno. S ohledem na fakt, že se frýdecko-místecká čtveřice stala nejposlouchanější českou skupinou, vyhrála slavíka a plánuje vyprodat největší tuzemskou halu, je to překvapivá bilance. „Začalo to covidem, který na mně nechal dlouhodobější stopy, a pak z tohohle světa odešli někteří naši kamarádi. Neměl jsem úplně radost ze života,“ vysvětluje. Depresivní období mu pomohla překonat až účast ve StarDance. „Našel jsem režim, pravidelně jsem se potkával s lidmi, vznikla nová přátelství,“ ohlíží se za uplynulým ročníkem, ve kterém ale skončil předčasně. Také kvůli covidu.

„Covid je překážkou ke spoustě věcem a snům, takže to není nic překvapivého,“ říká Mirai Navrátil. Jeho konkrétně nevyřadil samotný vir jen z taneční show České televize, ale opatření s ním spojená zbrzdila i slibně rozjetou hudební kariéru a připravila ho o možnost splnit slib, který dal své japonské babičce. Tu viděl sice jen párkrát v životě, ale byla mu velmi blízká. „S mojí babičkou na smrtelné posteli jsme se asi v roce 2015 domlouvali, že v roce 2020 se na olympiádě v Tokiu potkáme, a já jsem jí slíbil, že přijedu. Jenže olympiáda v podstatě nebyla, ona taky ne a celé se to nějak vysypalo. V tomhle ohledu mi Japonsko letos hodně chybělo a bylo mi to hodně líto,“ přiznává.

Shora se na úspěchy japonského rodáka dívá už i David Stypka. Smrt teprve jednačtyřicetiletého hudebníka byla pro Miraie další citelnou ztrátou. „Vnímal jsem ho jako staršího bráchu, který hlídá naši cestu. Když byl v mé přítomnosti, měl jsem pocit, že je všechno ok, dodával mi sebevědomí,“ vzpomíná na kamaráda, kterému věnoval píseň Lítej na novém albu Maneki Neko.  „S jeho smrtí jsem se vyrovnal, ale pocitově se k ní pořád vracím. Smrt je součástí života, ale v naší společnosti je tabu o ní mluvit, neumíme to. Já to rozhodně neumím, pro mě pořád znamená tmu. Asi nejsem dost ezo vyspělý,“ připouští v rozhovoru pro Prostor X. V něm ostatně prozrazuje i to, že má tendence o sobě pochybovat neustále. I proto si tolik váží zisku Českého slavíka pro nejpopulárnější skupinu.

„Třicet pět tisíc lidí strávilo zhruba minutu tím, že nám poslali svůj hlas, to je třicet pět tisíc minut, třeba šest set hodin a 24 dnů čistého času, který lidi věnovali tomu, že nám poslali svůj hlas. To je nezpochybnitelný,“ vypočítává s tím, že nechce zlehčovat podporu fanoušků navzdory tomu, co slavnostní vyhlášení provázelo. „Slavík v sobě vždycky nějakým způsobem nesl kousek kontroverze, a to se nezměnilo. Proti tomu, co říkal pan Janeček obsahově, se neohrazuju, ale nepatřilo to na hudební ceny. Hudební obec se mohla cítit znásilněná, že byla použita pro budoucí kampaň. Sám jsem v ten moment nechápal, co se děje, a čuměl jak zjara,“ dodává.

Kdy měla aktuálně nejposlouchanější česká kapela namále a hrozil její rozpad, s jakými závislostmi se potýkal její frontman, co ho vedlo k tomu, že začal zpívat a psát česky, nebo proč se nenechal naočkovat, přestože byl už dvakrát pozitivní, odpovídal Mirai Navrátil v Prostoru X.