Video placeholde

Ukamenujte mě, ale stát to musí vzít do rukou, jako za Husáka, říká Jana Maláčová. Chce pokuty za prázdný byt

Jsem si jistá, že dostaneme přes 5 %, říká ministryně práce a lídryně ČSSD v Praze Jana Maláčová. Slibuje zvyšování daní z příjmu, hlavně pro bohatší lidi a velké firmy, ale taky znovuzavedení daně z převodu nemovitosti nebo pokutu za dlouhodobě neobsazený byt. Hlásí se k heslu, že řešení nedostatku bytů „šlo za Husáka, tak to teď půjde taky“. Například chce developerům zákonem přikázat, aby část postavených bytů převedli pod stát.

Ukamenujte mě, ale stát by měl zakročit, když to nejde tržně, musí to vzít do rukou, říká Maláčová o nedostatku bytů. Nutné je podle ní zřídit státní bytový fond, stavět byty a nakupovat je na trhu. Pomoct má taky progresivní daň z nemovitosti (od 4. nemovitosti) nebo pokuta, pokud bude mít vlastník déle než šest měsíců neobsazený byt. Podle Maláčové je třeba zkrotit spekulace s byty. V Praze je neobsazených 70 tisíc bytů, tvrdí.

Deficit rozpočtu chce Maláčová řešit zvyšováním daní. V 370miliardovém schodku, plánovaném na příští rok, podle ní nejsou výdaje navíc. Zmiňuje progresivní daň z práce, která by se týkala lidí, kteří berou trojnásobek průměrné mzdy a víc, ale víc chce vybírat i od větších firem, které podle ní platí méně než třeba na Slovensku. Nebojí se toho, že z Česka odejdou. Příjmy z daní by měly pokrýt i důchody.

Proč je třeba vyvlastnit ubytovny pro chudé? Proč jsou plány ODS zlodějské? Kdo Janě Maláčové tvrdil, že se Zbyněk Stanjura z ODS představoval jako ministr příští Babišovy vlády?

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>