Video placeholde

Ujel nám vlak, ale teď to napravíme, nebudeme si brát servítky, říká Vít Rakušan. Slibuje ostrý závěr kampaně

Pokud nesestavíme s koalicí Spolu vládu, tak jsme selhali, říká předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Věří, že společně s Piráty stále můžou volby vyhrát. Přiznává, že v kampani udělali chyby a ujel jim vlak, vše ale podle něj rozhodne závěr kampaně, kde si nebudou brát servítky. V rozhovoru zmiňuje témata, která Starostové prosazují. Připouští přitom, že může být třeba zvýšit některé daně, zmiňuje třeba daň z komerčních nemovitostí. Klíčové body na cestě k vyrovnanému rozpočtu jsou ale prý jinde. Rakušan v otázce údajného „kompra“, které na něj měl někdo shánět, říká, že zajistil bezpečnost své rodiny.

Rakušan v rozhovoru popisuje, jak bude vypadat závěr kampaně Pirátů a Starostů. Chtějí třeba ve speciálním autobusu ukázat lidem, o čem byly poslední 4 roky vládnutí Andreje Babiše. Obecně ale budou výrazně ostřejší. Rakušan přitom odmítá, že by jejich program byl hlavně antibabiš. Zmiňuje třeba důraz na reformu vzdělávání nebo státní správy, kde je potřeba změnit zákon o státní službě.

Starostové chtějí mimo jiné připomenout svým členům a podporovatelům, že jejich hnutí nezaniklo, i když se může zdát, že vedle útoků na Piráty je trochu ve stínu. Nejde prý ale o krok zpět ze spolupráce. Rakušan tvrdí, že Starostové a Piráti jsou připraveni jít do opozice, pokud nesestaví vládu s koalicí Spolu. Vylučuje spolupráci s hnutím ANO (i bez Andreje Babiše), KSČM a SPD. Přísaha je pro něj zatím otazník.

Jak chtějí Starostové s Piráty změnit Česko? Proč je třeba reformovat zákon o státní službě? Jak řešil Vít Rakušan otázku svého údajného sledování? A jde ještě zvrátit trend poklesu preferencí Pirátů a Starostů? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>