Video placeholde

Matěj Stropnický: Chci spravedlivější společnost, je třeba zdanit investiční byty, na práci se tu 30 let kašlalo

ČSSD by prospělo, kdyby zůstala po volbách v opozici, říká poradce ministryně Maláčové a kandidát za ČSSD do sněmovny Matěj Stropnický. Na pracovní podmínky se tu podle něj 30 let kašlalo, kontroly tedy budou pokračovat, i s jeho účastí. Chce spravedlivější společnost, která je podle něj i demokratičtější. Bytovou otázku chce mimo jiné řešit zdaněním investičních bytů.

Stropnický přiznává, že kontroly práce tak, jak teď probíhají, vycházejí z jeho iniciativy. Jde o detailnější kontroly, které podpořila ministryně Maláčová. Potvrzuje, že jim šlo hlavně o upoutání pozornosti k tématu, které je zároveň silným předvolebním tématem ČSSD. Je pro něj ale zásadní, aby se o něm prostě víc mluvilo, navzdory preferencím novinářů. Kontroly odhalily poměrně hodně podezření z porušení zákoníku práce, zveřejnit průběžné výsledky je přitom prý v pořádku.

Spravedlivější společnost je můj životní cíl, říká Stropnický. Společnost, ve které jsou si lidé rovnější, je podle něj demokratičtější a nemají v ní takový prostor extremisté. Mluví o roli daní i obecněji nastavení systému. Třeba v otázce bytů chce ČSSD zjišťovat, jaké byty jsou prázdné, to pak pokutovat, případně danit. To Stropnický podporuje, mluví ale i o družstevní a obecní výstavbě. Jde mimo jiné o to, aby lidé nekupovali byty na investice a ty byly dostupnější.

Jsou kontroly práce součást kampaně ČSSD? Proč je pro Matěje Stropnického důležité téma pracovních podmínek? Kde je řešení bytové krize? A jak vypadá spravedlivější společnost?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>