Video placeholde

Havlíček: Kdo odmítne očkování, musí nést důsledky, migranti jsou hlavně lidi, zkušenost se smrtí mě změnila

Farmaceut Stanislav Havlíček má za sebou 5 misí Lékařů bez hranic. Poznal zblízka smrt i utrpení, ale i sounáležitost rodin a hodnoty, na které jsme jakoby zapomněli. Ta zkušenost ho změnila. V rozhovoru otevřeně popisuje své zkušenosti a vysvetluje, proč jsou migranti hlavně lidé. Doufá, že jeho svědectví jednou uslyší někdo, kdo má moc věci změnit.

Zkušenosti Stanislava Havlíčka hodně ovlivňují i jeho pohled na pandemii covid-19. V Jemenu, kde byl loni, umírali 4 z 5 lidí, kteří se do nemocnice dostali. Vysvětluje, že sám by nikomu neříkal, aby se šel očkovat, svoboda je pro něj důležitá. S ní jde ale ruku v ruce zodpovědnost, za sebe i společnost. Každý může odmítnout očkování, ale pak musí nést důsledky. Takový člověk by podle Havlíčka neměl chtít extra péči.

Smrt je všude kolem nás a všichni k ní od narození spějeme. Zkušenost s ní otevřela Havlíčkovi oči, mise mu změnily život. Specifické podmínky na nich mu pomohly vyrovnat se s lockdownem, taky mu ale změnily hodnotový žebříček. Smíření se smrtí v jiných kulturách je jiné, popisuje. Rodiny své umírající neodkládají, v tom se prý máme co učit.

Proč má Stanislav Havlíček pochopení pro migranty? Jak změnit pohled společnosti na ně? Jak se farmaceut dívá na smrt? A proč nerozumí konfliktu mezi Palestinou a Izraelem?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>