Video placeholde

Lékař Mounajjed: Babiš držel slovo a pomohl nám, opozice mě zklamala, z testování se stal velký byznys

Z antigenního testování se stal byznys, byl jsem proti tomu, aby se používalo ve školách, říká stomatolog a zakladatel iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Právě on prosadil, že se v Česku antigenní testování začalo používat. V rozhovoru popisuje, jak přesvědčil Andreje Babiše. Premiér iniciativě opakovaně pomohl a podle Mounajjeda držel slovo, naopak opozice, tedy lidé, kteří pro něj byli vzory, ho zklamala.

Mounajjed v rozhovoru popisuje, na jaké překážky narážel ve státní správě, ale i při jednání s jednotlivými politiky. S projektem turboočkování, které zavedli v Národním očkovacím centru v O2 universu, čeká už několik týdnů na reakci příslušných orgánů. Nabízí de facto zdarma hotovou aplikaci pro digitalizaci a násobné zrychlení očkování. Stát ale neví, co s ní dělat. Podobných zklamání zažil Mounajjed za poslední půlrok několik, ať už při prosazování antigenního testování, později při připomínkování jeho problémů nebo kvůli očkování.

Teď už ale podle Mounajjeda ztrácí antigenní testování smysl. Je třeba přejít na PCR testování prostřednictvím takzvaného poolování, kdy se zkoumá několik vzorků najednou. Navíc alternativní odběry, například ze slin či stěrem z nosu, jsou pro antigenní testování nevhodné. Mounajjed tvrdí, že se z testování stal velký byznys.

Mounajjed nadchl Andreje Babiše prezentací antigenního testování, pak se teprve dala celá věc do pohybu. S premiérem se setkal několikrát a říká, že přestože byl na demonstraci na Letné, vlastně o něm v otázce očkování a testování nemůže říct nic špatného. Držel slovo a iniciativě Lékaři pomáhají Česku pomohl. Naopak opoziční politici, kteří byli pro Mounajjeda vzory, ho zklamali. Zmiňuje třeba jednání s předsedou Senátu Vystrčilem.

Mounajjed věří, že se v Česku bude brzy opravdu očkovat víc než 100 tisíc lidí denně. Zdůrazňuje, že očkovat musíme co nejvíc. Líčí, jak vznikal koncept turboočkování a co bylo klíčové pro to, aby uspěl. Iniciativa ho společně s ÚVN vyvinula a teď ho dává zdarma k dispozici dalším očkovacím centrům, respektive státu. Zájem ale chybí.

Proč se nedaří rozšířit turboočkování do celé republiky? Jakou roli hráli v rámci pandemie lidé, kterým říká Mounajjed koronašarlatáni? Jakou roli teď hraje v testování byznys? A je byznys i v očkování?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>