Video placeholde

Sommerová: Chystá se převrat, chtějí zničit Českou televizi, napíšeme Babišovi. Radní ČT porušují zákon

Je to útok na svobodu slova a demokracii, jde jim o zničení České televize, varuje režisérka Olga Sommerová. Plánuje spolu s dalšími osobnostmi znovu napsat premiéru Babišovi a vyzvat ho, aby se o situaci ve veřejnoprávním médiu zajímal. Odvoláním ředitele ČT Petra Dvořáka by se podle ní střelilo hnutí ANO do nohy. Sommerová říká, že jsou pro ni čeští voliči strašné zklamání, totalita se prý pomalu vrací.

Radní České televize porušují zákon, tvrdí Sommerová. Hana Lipovská je podle ní členka správní rady občanského sdružení, podobně je na tom i předseda Rady ČT Matocha. Rada navíc protizákonně odvolala dozorčí komisi a zasahuje do programu televize. Ve hře by tak mohlo podle Sommerové být i odvolání některých radních, zřejmě ale až po příštích volbách.

Seznam kandidátů do Rady ČT, které vybral sněmovní volební výbor, je podle Sommerové nepřijatelný. Jsou na něm prý lidé, kteří kritizují veřejnoprávní televizi a útočí na ředitele Dvořáka, který je podle režisérky jeden ze dvou vůbec nejlepších ředitelů ČT. Kandidát Pavel Černocký pak podle ní sprostě uráží. Sommerová tvrdí, že za výběrem je spolupráce ANO, SPD a KSČM a že cílem je právě odvolání Dvořáka.

Napíšeme znovu Andreji Babišovi a vyzveme ho, aby se situací zabýval, říká Sommerová. Loni v listopadu jim slíbil, že bude hájit nezávislost České televize. Režisérka má za to, že premiér teď situaci dost nesleduje, odvolání Dvořáka by pro něj totiž bylo před volbami kontraproduktivní. Je za ním přitom prý i pomsta Jany Bobošíkové, které jde o to, ČT ničit. Sommerová zdůrazňuje, že je ohrožena demokracie v Česku a že teď jde opravdu o hodně.

Čeští voliči jsou pro mě strašné zklamání, říká režisérka. Doufá ale, že se teď jejich přístup změní, že 8 let ANO ve vládě už je příliš. Zároveň se ale obává, že se do Česka pomalu snaží vrátit totalita. S úsměvem říká, že se musí pochválit, s jakým zápalem se právě upozorňování na nebezpečí totalit a zejména komunismu ve své práci věnovala.

V čem je teď Česká televize ohrožená a proč je to tak důležité? Není její kritika zároveň na místě? Jak se dívá Olga Sommerová na to, jak česká vláda i společnost obstály během pandemie? A čím ji Češi zklamali?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>