Video placeholde

Šabacká: Oteplování zrychluje, Evropa přichází o ledovce, dřívější nejčernější scénáře jsou teď ty nejoptimističtější

Problémy pandemie a klimatické změny se navzájem zesilují, říká polární ekoložka Marie Šabacká, vedoucí Centra polární ekologie Jihočeské univerzity. Oteplování, migrace, šíření nemocí, to všechno je propojené. Podle Šabacké se klimatické změny stále zrychlují, i když teď i kvůli koronaviru nejsou v médiích tak vidět. Popisuje, co zemi v příštích letech hrozí, co je nevyhnutelné a jak ona sama zvládá odloučení na ledovcích.

To, co bývaly před lety nejčernější scénáře klimatické změny, jsou teď ty nejoptimističtější, tvrdí Šabacká. Vědce překvapuje, že se oteplování oproti předpokladům ještě zrychluje. Část evropských ledovců během příštích několika desítek let zmizí a je možné, že Evropa přijde úplně o všechny. Největší vliv má tání například grónských ledovců.

Může se zdát, že poslední rok byl deštivější a chladnější. Podle Šabacké to ale není pravda. Platí, že poslední roky jsou vůbec ty nejteplejší v historii. Klimatická změna a vliv člověka na ní jsou podle vědkyně nezpochybnitelné. Oteplují se hlavně prosinec, leden a letní měsíce, a to o téměř 3 °C.

Moc toho sami udělat nemůžeme, říká Šabacká o vlivu jednotlivců na zmírnění klimatické změny. Klíčové jsou podle ní kroky států a nadnárodních organizací. Mluví o důležitosti dekarbonizace a drastického snížení uhlíkových emisí. Cesty jsou třeba odklon od uhelných elektráren nebo nahrazení masa z krav náhražkami. Tvrdí, že věda má odpovědi na problémy, které komplikují využití udržitelné energetiky. Ve výsledku je třeba zvýhodnit ekologičtější věci a zdražit ty neekologické.

Šabacká musela kvůli pandemii odsunout plánované cesty na ledovce a práce se jí kvůli tomu komplikuje. Teď plánuje cestu na léto, ale jestli to vyjde, neví. Na ledovcích si posouvá hranice a připouští, že to může být svým způsobem i terapie. Zkoumá přitom hlavně mikroorganismy, které žijí v prostředí, kde lidé čekali, že nic žít nemůže. Její výzkum může být využitelný i při hledání života na jiných planetách.

Jak se Marie Šabacká dívá na to, jakou roli hrají vědci během pandemie? Jak se jí pracuje v odloučení na ledovcích a co jí k této práci přivedlo? Proč je otázka klimatické změny teď důležitější než kdykoliv dřív? A kde je její řešení?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>