Video placeholde

Ekolog: Uschnou lesy a nebude voda, technologie nás nezachrání. Musíme změnit svůj život, máme nula let

Technologie ani sázení stromů nás nezachrání, říká ekolog Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Máme méně než deset let, pak nám dojde „uhlíkový rozpočet“ a situace se může rychle zhoršovat, včetně kolapsu ekosystémů. Ač tvrdí, že za změnu klimatu a oteplování skutečně může člověk a že důkazy jsou nesporné. Apeluje na odklon od fosilních paliv, omezení létání, ale taky vyšší daně zejména pro bohaté.

Ač přirovnává planetu k člověku s horečkou. Snaha o adaptaci na dopady změn klimatu je podle něj podobná práškům, které si vezmeme na bolest hlavy. Pomůžou, ale neřeší příčiny. Spalování fosilních paliv, odlesňování, rostoucí ekonomika a spotřeba. Země by se teď bez vlivu člověka podle Ače neoteplovala.

Máme nula let na to, abychom začali dělat transformační řešení, tvrdí Ač. Už teď je vlastně pozdě, protože změny se dějí. Kroky na jejich zpomalení nebo odvrácení proto budou bolet a lehké řešení změny klimatu už neexistuje. Ač připouští, že i odklon od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům nebo elektromobilům ale má svoje náklady. Tvrdí, že technologie nás prostě nezachrání.

NASA vysušila oceány! Fascinující animace Země bez vody >>>

Co tedy dělat? Klíčová je podle Ače změna životního stylu. Třeba létání má obrovskou uhlíkovou stopu a je teď velmi levné. To by se mělo změnit. Ač říká, že lidé budou muset tlak pocítit ve svých peněženkách. Ve hře by tak mělo být zvyšování daní. Náklady související s oteplováním planety půjdou do stovek miliard i v Česku, a to relativně brzy.

Jak se změní Česko? Jaký vliv na něj budou mít sucha a kde bude chybět voda? Jaké jsou důkazy pro vliv člověka na oteplování? Co se stane, když se během deseti let nic nezmění? Jak velký problém bude klimatická migrace? A proč není Alexander Ač technooptimista?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>