Video placeholde

Vondra: Pavel Novotný není hlupák, říká hluboké pravdy. Klimatický útok na peněženky Čechů už se blíží

Mrzí mě, že ve vedení ODS nemáme ženy, nejsme machistická strana, říká europoslanec a nový místopředseda strany Alexandr Vondra. Chce pomoct zemi a připouští, že by mohl příští rok kandidovat do Poslanecké sněmovny. Kontroverzní řeporyjský starosta Pavel Novotný podle něj řekl v projevu na kongresu ODS hluboké pravdy, které by měla strana poslouchat. Vondra tvrdí, že by si měli Češi dávat vyšší cíle. A za národního ptáka by chtěl ledňáčka říčního.

ODS se věnovala životnímu prostředí málo, ale varuju před ideologizací, pod zelenou se skrývá rudá jako krev, říká Vondra. Zdůrazňuje, že je potřeba postupovat racionálně a nedělat v rámci boje s klimatem hysterické kroky. Teď se ale prý chystá útok na české peněženky a řada věcí zdraží, bude se zakazovat jezdit auty se spalovacími motory. To podle Vondry může destabilizovat demokracii.

Otázka klimatu má charakter umělého náboženství, že se tu usmažíme, je nesmysl, tvrdí Vondra. Sám je přitom pro postupný odchod od uhelné energetiky. Migrace spojená se změnou klimatu bude problém, Vondra ale odmítá „lidskoprávní revoluci“, tedy nárok na azyl v souvislosti se změnou klimatu.

Europoslanec na kongresu ODS přednesl „veletrh deseti nápadů“. Je třeba pro zpřístupnění korunovačních klenotů a zřízení americké letecké základny, respektive letecké základny NATO v Mošnově. Znamenala by prý ekonomický přínos pro region, ale hlavně bychom USA ukázali, že o spojenectví s nimi stojíme. Pokud tu nebudou Američané, mohli by je totiž v budoucnu znovu nahradit Rusové.

Proč je favorit Alexandra Vondry na národního ptáka právě lednáček? Je ODS pánský klub? Jak plány Evropské unie ohrožuje peněženky Čechů? Kde končí péče o přírodu a začíná klimahysterie? A je Donald Trump dobrý spojenec?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>