Video placeholde

Hampl: Klaus je velká osobnost jako Masaryk a historie ho docení, píseň o rozkrádání tu funguje čím dál líp

Češi mají skvělou budoucnost, ale musí si uvědomit, jak dobré to tu je, říká bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Máme tendenci vidět věci černě a svoji situaci tím často i zhoršit. Podobně bychom si prý mohli způsobit i hospodářskou krizi. Podle Hampla je Evropská unie na rozcestí a Evropská komise míní, že jsme na špatné cestě, protože náš styl života je neudržitelný.

Zažíváme sebemrskačství celé západní civilizace, propadla hrůze sama ze sebe, říká Hampl. V celém světě podle něj vyhrává tento názor, sám ho přitom nesdílí. Lidé si prý nikdy nebyli tak rovni jako dnes a chybou je i tlak na uhlíkovou neutralitu. Můžou za to i média, která často realitu vykreslují dramatičtěji, než ve skutečnosti je.

Češi mají přitom tendenci špatným zprávám věřit víc než jiné národy. Hampl to popisuje ve své knize Pro Čechy je nebe nízko. Necháme si vsugerovat, že je naše země zničená a rozkradená, Miloš Zeman na tom podle Hampla postavil svou kariéru. Vychází to z české historie, ve které jsou prý ale i světlé momenty. Hampl zmiňuje velké osobnosti. Masaryka, Beneše, Havla a Václava Klause. Tvrdí, že právě jeho a celá devadesátá léta historie docení.

Mojmír Hampl říká, že vše, co se stalo po 17. listopadu 1989, je pro něj citová záležitost, a i v souvislosti s tím se dnes politiky a elitami necítí reprezentován. Je podle něj smutné, že vyhrávají lidé, kteří hlásají právě to, že Česko je spálená země, a že tahle píseň je čím dál atraktivnější. Zdůrazňuje, že to tu není plné zkorumpovaných šmejdů.

Proč by Mojmír Hampl poslal všechny Čechy na cestu kolem světa? Proč máme blíž k Rakušákům než ke Slovákům? Jak zajistit, aby budoucnost Česka byla skutečně skvělá? A jak se podle Hampla mění Evropská unie?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>