Video placeholde

Vychováváme si časovanou bombu a do 5 let to pocítíme, spousta mladých bude bez práce, říká sociolog Prokop

Rozdělení svobodou. Velký sociologický průzkum, jehož spoluautorem je Daniel Prokop z analytické společnosti PAQ Research. Rozdělení Čechů je daleko pestřejší, než se může z médií zdát, a velká část patří do ohrožené a strádající třídy. Problémy začínají už ve škole, respektive dokonce v předškolním vzdělávání, kde se nůžky rozevírají. Česko navíc patří mezi země, kde je složité posunout se na společenském žebříčku vzhůru.

Ohrožená a strádající třída nejhůř hodnotí polistopadový vývoj, říká Daniel Prokop. Podle většiny lidí se navíc nenaplnila očekávání, která měli. Nemůžou za to přitom fake news, ale právě sociální postavení lidí. Na učilištích si polovina lidí myslí, že komunismus byl srovnatelný nebo lepší než současný režim. Studují tam děti z chudších rodin a často přebírají negativní příběhy svých rodičů.

Podobný trend je vidět i ve volbách. Podle Prokopa děti opakují volby svých rodičů, jen třeba místo KSČM volí SPD. Právě vzdělávání hraje v rozdělení společnosti zásadní roli. Lidé právě na učilištích dostanou méně sociálních kontaktů, nových kompetencí, míří do hůř placené práce a to pak ovlivňuje i budoucnost jejich dětí.

Děti z méně vzdělaných rodin totiž často ani nedosáhnou na vzdělání svých rodičů. Prokop tvrdí, že stále víc žáků končí na základní škole a problémy jsou výrazně větší v regionech. Tvoří se tu podle něj skupina lidí, kteří teď sice pracují, ale až přijde krize, budou nezaměstnaní. Do 5 let to pocítíme, dodává Prokop. Může přitom jít o divokou kartu pro populisty ve volbách.

Proč je v českém školství takový problém a co by se mělo změnit? Jakou roli hrají exekuce a proč jsou kroky politiků v rámci oddlužení a insolvencí nedostatečné? Co je to nepropustná společnost? O kolik může být situace horší v roce 2030? A kde vidí Daniel Prokop naději?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>