Video placeholde

Rakušan: S Piráty máme na vítězství, lidé z ANO nemyslí samostatně, za našeho poslance Pávka se omlouvám

Nouzový stav navrhneme prodloužit jen o několik dní, chceme od vlády přesné vysvětlení, proč ho potřebuje, říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Role opozice je teď v odbornosti a konkrétních návrzích, ne v obecné kritice. S Piráty si jeho hnutí věří na víc než 25 % v podzimních sněmovních volbách. Kandidovat už by za ně ale neměl poslanec Petr Pávek, za kterého se Rakušan kvůli šíření dezinformací omlouvá.

Nikdy od kroužkování neodrazujeme, říká ke kritice nastavení koaliční spolupráce s Piráty Rakušan. Ve smlouvě se píše, že jednotlivé strany nebudou ke kroužkování vybízet ani taktizovat na kandidátkách. Piráti se prý bojí, že by je silní starostové v regionech přeskočili. Rakušan v tom ale problém nevidí a vyřešené jsou podle něj i finanční kompenzace za úspěch obou stran.

Vyjednávat s ANO nebudeme, poslanci ANO nejsou samostatně myslící jedinci. Poslouchají, co zavelí šéf, tvrdí Rakušan. Koalice s Piráty dopředu danou strategii pro povolební vyjednávání nemá, Rakušan si ale neumí představit spolupráci s nikým jiným, než je druhý koaliční blok ODS, TOP 09 a lidovců. Říká, že podporuje korespondenční hlasování, nejdřív pro lidi žijící v zahraničí. Platit by mohlo ale taky na podzim pro lidi v karanténě. Ti by museli poslat hlasy výrazně předem a nějakým způsobem je ověřit. Zabezpečení přitom prý není zásadní problém.

Rakušan se vymezil proti názorům poslance Petra Pávka, který podle něj šíří dezinformace, mimo jiné o demonstracích proti vládním opatřením. Říká, že by znovu za hnutí neměl kandidovat, ale rozhodnutí je na liberecké buňce. Za poslance se opakovaně omlouvá a jeho výroky prý nereprezentují stanovisko Starostů, včetně postoje k očkování.

Starostové teď podpoří prodloužení nouzového stavu jen o jednotky dnů. Od vlády chtějí slyšet, proč přesně ho potřebuje, a taky požadují, aby ministr vnitra Hamáček přišel s krizovou legislativou, která by požadavky vlády zohledňovala. Není podle Rakušana možné žít neustále ve stavu, kdy vláda může vše. Zároveň je třeba začít se řídit protiepidemickým systémem a nedělat v něm stále výjimky, respektive nastavit ho tak, aby výjimky nebyly třeba.

Jakou roli teď má hrát opozice? Je konstruktivní, nebo hází vládě klacky pod nohy? Není třeba obávat se záporů korespondenčního hlasování? A potřebujeme vyšetřovací komisi k očkování? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>