Video placeholde

Jenovéfa Boková: Chtěla bych si zahrát svini. Covidem netrpím, ale je mi líto kolegů, ze Zemana je mi smutno

Herečka Jenovéfa Boková je jednou z hlavních tváří nové minisérie České televize Herec, zasazené do 50. let. Říká, že podobné ztvárnění té doby lidé v Česku zatím vidět nemohli. Jde o tísnivý příběh o rozhodování se mezi osobní statečností a spoluprací s režimem. Boková sama neví, jestli by se v tak těžké situaci dokázala rozhodnout správně.

Jenovéfa Boková si svým způsobem užívá opatření spojená s pandemií koronaviru. Chápe ale těžkosti, do kterých se dostává řada jejích kolegů a oblíbených podniků. Sama má prostor vypnout a třeba taky studovat. Pokračuje ve studiu hry na housle, kterému se věnuje v kapelách, ale sólově vystupovat nechce. Ze slov prezidenta Zemana o tom, že umělci jsou kreativnější hladoví, je jí smutno.

Chtěla bych si zahrát svini, říká herečka. Byla by to pro ni výzva, kladných postav „bojovnic s režimem“ už má za sebou dost. Jednu hraje i v minisérii Herec. V rozhovoru popisuje, jak na ni atmosféra a těžký příběh zapůsobily a jak se cítila při scéně, ve které je její postava znásilněná sousedem.

Anežka, tedy sestra hlavního hrdiny, kterého hraje Jan Cina, Bokové svým naturelem a názorem na komunistický režim připomíná jejího otce Johna Boka. Říká, že ona už ale tak výbušná není, opakovaně zdůrazňuje, že s věkem zmoudřela. Naučila se třeba taky víc věnovat sama sobě, říká tomu zdravé sobectví.

Jak se Jenovéfa Boková vyrovnává se zavřenými divadly a dalšími vládními opatřeními? Čím je pro ni dnes aktuální příběh o 50. letech? Jak se ona sama dívá na politiku? A co plánuje dál?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>