Video placeholde

Vondráček: Vláda v ničem neselhala, plán má jen virus, KSČM je strana jako každá jiná

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček /ANO/ připouští, že koronavirus může ovlivnit podzimní volby. Pokud by bylo v karanténě relativně málo lidí, nebyl by podle něj zásadní problém, pokud by nemohli volit. Říká, že vláda na severu Moravy neselhala a že chytrá karanténa funguje. Zodpovědnost podle něj nenese ministr Vojtěch ani hnutí ANO. Zároveň odmítá, že by se okolo střetu zájmů Andrej Babiše objevily nové informace. O tom, že zisky jdou za ním a že se mu Agrofert vrátí, prý všichni věděli a není v tom problém. Dodává, že demokracie v Česku vzkvétá stále víc.

Vondráček míní, že kdyby se situace na podzim zhoršovala, musela by Poslanecká sněmovna zasáhnout. Možná je změna legislativy i odložení voleb. Bylo by podle něj třeba umožnit lidem volit, tedy pokud by se karanténa týkala většího počtu lidí. Dodává ale, že je optimista a doufá, že situace tak špatná nebude.

Plán má teď jen koronavirus, říká Vondráček a odmítá, že by stát právě v plánování a přípravě na další vývoj epidemie selhal. Nevidí důvod pro vyvozování politické zodpovědnosti ze strany ministra Vojtěcha nebo kohokoliv jiného. Připouští přitom, že rozhodnutí o plošných opatřeních v Moravskoslezském kraji bylo provedeno špatně. Vinu ale dává hygienikům. Zároveň míní, že třeba pořadatelé NeFestivalu Colours of Ostrava o rizicích věděli a stejně do toho šli, s následky se tedy musí vyrovnat.

Vondráček odmítá, že by vláda příliš ustupovala v jednáních s KSČM. Je to podle něj demokratická strana a komunističtí poslanci jsou demokrati. Vadí mu nicméně, že se občas vynoří ideologické proudy vztahující se k minulosti. Na podmínkách, které teď KSČM zmiňuje, ale nevidí nic špatného. Odmítá taky kritiku europoslankyně Maxové směrem ke spolupráci s KSČM i fungování ANO. Naznačuje, že jí jde o zviditelnění.

Pokud má teď plán jen koronavirus, proč ho nemá taky vláda? Měl by stát umožnit volit i lidem, kteří budou na podzim v karanténě? Za jakých podmínek? Proč je podle Radka Vondráčka v pořádku, že zisky ze svěřenských fondů jdou Andreji Babišovi? A čím to je, že demokracie v Česku vzkvétá?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>