Video placeholde

Ministr Vojtěch: Povinné roušky se asi vrátí, vyhráli jsme jen bitvu. Prymula dělal, že vše bylo na něm, mrzelo mě to

Vyhráli jsme jen první vlnu pandemie koronaviru, svou misi na ministerstvu zdravotnictví chci dokončit, říká ministr Adam Vojtěch. Plány na druhou vlnu se podle něj připravují, počítá s případným (a pravděpodobným) návratem povinných roušek, ale taky větším zapojením Chytré karantény. V rozhovoru popisuje své spory s Janem Hamáčkem a Romanem Prymulou i to, jak vlastně poslední čtyři měsíce zvládal.

Kdybych byl ve sněmovně, pro poděkování Tchaj-wanu za zdravotnické pomůcky bych hlasoval, říká Vojtěch. Většina jeho kolegů z ANO byla proti, on to ale vidí jinak. Obhajuje nákupy respirátorů přes firmu LA Factory. Přiznává, že byly výrazně dražší, ale taková podle něj byla situace na trhu. Nevadí ani to, že majitel měl firmu „připravenou“ a pro zakázky ji jen využil.

Ministr tvrdí, že nechce bránit demonstracím. Je připraven, že protesty dostanou výjimku z pravidel pro shromažďování osob, chce na tom pracovat s týmem epidemiologa Rastislava Maďara i třeba zástupci Milionu chvilek. Nejde mu o omezování ničích práv, ale o ochranu zdraví. Platí přitom plán, že od 22. června se navýší počet pro shromažďování lidí na tisíc a taky zřejmě skončí úplně povinnost nosit roušky.

Podle Vojtěcha vláda už teď pracuje na plánech pro druhou vlnu pandemie. Ministerstvo se chce poučit z chyb a být lépe připravené. Klíčová je rychlost reakce, v tom má hrát zásadní roli Chytrá karanténa 2.0. Vojtěch připouští, že teď ještě úplně nefunguje, pracuje ale na tom, aby byl celý systém robustnější a funkční. A taky chce přesvědčit lidi, aby si nutné aplikace skutečně nainstalovali a dobrovolně se zapojili.

Jsou slova o Vojtěchově odvolání jen politická hra? Jak se ministr cítil, když premiér Babiš vedle něj pronesl slova „Nebuďte slušnej, řekněte jméno“? Skutečně mu chtěl pomoct? Co mu pomohlo zvládnout psychické a fyzické vyčerpání? A proč chce být i na podzim ministrem?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>