Video placeholde

Ondráčka: Hamáček říká blbosti, vláda se vykašlala na pravidla a chce nákupy pokrýt, policie už by měla konat

Pandemii koronaviru může vystřídat pandemie korupční, varuje ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Zatím se podle něj podařilo zabránit „velké vládní nákupní žranici“, novela zákona o veřejných zakázkách ale stále míří do sněmovny. Pod rouškou epidemie se navíc dějí zásadní věci, které ale zůstávají mimo zájem veřejnosti.

Problém novely zákona o veřejných zakázkách je podle Ondráčky v tom, že příliš rozvolní pravidla pro zadávání zakázek „z ruky“. Vlastně by tak pokračovala praxe z doby nouzového stavu, kterou Ondráčka ostře kritizuje. Vláda ale chce taky přikrýt nákupy zdravotnických pomůcek z minulých týdnů a měsíců, o kterých prý ví, že zřejmě byly protizákonné. Argumenty ministra vnitra Hamáčka odmítá, jsou to prý nepravdy a blbosti.

Policie a žalobci by měli konat, míní Ondráčka. Pochybností kolem nákupů respirátorů a roušek je podle něj dost. Mluví o podivné minulosti i napojení některých firem. Zdůrazňuje, že chápe nutnost nakupovat rychle, ale i tak má vláda povinnost chovat se s péčí řádného hospodáře. Taky upozorňuje, že peníze z finanční pomoci firmám od státu můžou skončit v daňových rájích.

Ondráčka upozorňuje, že se vláda v rámci krize snaží rozebírat stát. Pokusů bylo víc. Taky se ale odkládají zákony, podle něj kvůli lobbistickým tlakům. Jde například o změny v exekucích. Taky se vybírá nový „superúředník“, což podle Ondráčky probíhá netransparentně a vláda chce jen najít dost loajálního člověka.

Jaké jsou argumenty pro slova o hrozící korupční pandemii? Proč si David Ondráčka myslí, že by měla nákupy zdravotnických pomůcek už teď sama řešit policie? Jak je chce vláda přikrýt? A co všechno je nám kvůli koronaviru skryto?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>