Pražský výběr

Pražský výběr Zdroj: Metronome Festival Prague

Metronome Festival
Metronome Festival
Metronome Festival
Metronome Festival
Kraftwerk
10
Fotogalerie

Pražský výběr i Liam Gallagher. Hvězdami nabitý Metronome Festival oslaví 30 let od sametové revoluce

Pět hlavních a deset vedlejších scén letos nabídne metropolitní festival Metronome, který proběhne v pátek a sobotu 21. a 22. června. Největšími hvězdami budou Morcheeba, Liam Gallagher, Kraftwerk a Primal Scream, ale Metronome toho nabídne mnohem víc. Proto pro vás máme kompletní program i spoustu praktických informací: Nákup vstupenek, mapu areálu, doprovodný program i výstavy.

Program v pátek 21. června 2019

Páteční dění odstartuje otevřením festivalového areálu ve 14 hodin. Na hlavní Metronome Stage zahájí v 17 hodin Lenka Dusilová. Po ní následuje britská Morcheeba a po desáté hodině večer přijde Liam Gallagher. Bývalý frontman ikonické britpopové kapely Oasis potvrdil, že v Praze v rámci Metronome Festivalu odehraje speciální koncert trvající devadesát minut. Pražský festival si také vybral pro premiéru svého nového alba, které vyjde na začátku června. Se stejnou show, kterou poprvé uvede právě v Praze, pak odlétá přímo na nejznámější hudební festival Glastonbury. Gallagher také v Praze poprvé naživo odehraje největší hity ze své debutové sólové desky, kterou vydal v roce 2017 pod názvem As You Were a která okamžitě opanovala britský albový žebříček.

ČT Park Stage představí od 16 hodin slovenskou elektronickou písničkářku Katarzii, program na této scéně vyvrcholí ve 20. 45, kdy na ni vyběhne legendární Pražský výběr. Na Moon Stage se vystřídají německé elektro-duo Ätna, polská indiepopová senzace Kamp!, popůlnoční taneční show si vezme na starost britský DJ Danny Howard a zakončí ji Dan Cooley.

V unikátním prostředí Planetária, stojícího v těsném sousedství areálu a zapojeného letos do festivalového dění, zahrají večerní koncerty originální písničkářka Bára Zmeková (od 19.30) a cenami ověnčený elektronický producent dné (22.30). Kompletní páteční program najdete níže.

Program v sobotu 22. června 2019

V sobotu se areál otevře už ve 13:30. Na Metronome Stage, jež se změní v obří kino, bude možné zhlédnout dokumentární film Šimona Šafránka King Skate. První sobotní živý hudební blok na této scéně obstarají od 17:15 britští Jungle. Velký projekt Hlasy svobody, který představí řadu českých zpěvaček několika generací v koncertním bloku, bude jednou z hlavních festivalových připomínek třicátého výročí sametové revoluce. Zpěvačky, jako je Lenka Filipová, Bára Poláková, Emma Smetana, Tereza Černochová, Monika Načeva, zahajují svůj blok ve 20 hodin. O tři hodiny později vystoupí němečtí průkopníci elektronické hudby Kraftwerk se svou světově proslulou 3D show, k jejímuž plnému vychutnání obdrží každý návštěvník u vchodu speciální brýle pro sledování trojrozměrných projekcí.

Scénu v Planetáriu obsadí dvě zajímavé akvizice, od 21:45 Pražský filmový orchestr a od 23:15 v Praze žijící britský rockový písničkář Adrian T. Bell. Kompletní program vidíte zde:

Metronome Festival 2019: Kompletní programMetronome Festival 2019: Kompletní program|Metronome Festival Prague

Vstupenky: Do 20. června levněji

Vstupenky jsou stále ještě k dostání na webu Metronome Festivalu a v síti Ticketportal. V prodeji budou i na místě za mírně zvýšenou cenu (pozor, nemusí už být k dispozici všechny kategorie).

  

Ceny do 20. 6.

  

Ceny do 20. 6.

Dvoudenní stání

 

2 390 Kč

VIP dvoudenní stání

 

3 990 Kč

Dvoudenní sezení

 

2 690 Kč

VIP dvoudenní sezení

 

4 990 Kč

Jednodenní stání

 

1 590 Kč

Junior (dvoudenní)

 

1 290 Kč

   

ZTP (dvoudenní)

 

1 290 Kč

Doprava

Pro cestování můžete využít služeb oficiálního dopravce Leo Express, který vám navíc nabízí 15procentní slevu. Při rezervaci jízdenky stačí zadat kód “METRONOME”. S festivalovým náramkem pojede prvních 500 cestujících s taxi Modrý anděl o 100 korun levněji, stačí řidiči říci heslo “ANDĚL”.

Během festivalu budou posíleny spoje MHD. Noční linky 93 a 94 budou mít v době 0:30 – 4:30 zdvojnásobenou kapacitu, pojedou tedy dva vozy místo jednoho. Přes den se do a z místa dostanete tramvajovými linkami 1, 6, 12, 17, 25.

Parkování

Návštěvníkům doporučujeme parkovat na záchytných parkovištích typu P+R (park and ride) „zaparkuj a jeď“, umístěných v blízkosti městské hromadné dopravy, která jsou provozována ve vazbě na následné použití městské hromadné dopravy. Nejbližší P+R parkoviště najdete v Holešovicích, informace pak ZDE.

Pokud se někdo po festivalu v neděli chystá na demonstraci, nedoporučujeme parkovat na Letné, kde se demonstrace odehrává. Stejně jako u festivalu je lepší využít P+R parkoviště a MHD. Z festivalového areálu a kempu je to na Letnou krásná procházka Stromovkou.

Festivalová recepce a nabití náramků

K celkovému pohodlí účastníků přispěje nově zřízená festivalová recepce, kterou najdou při cestě od zastávky tramvaje Výstaviště Holešovice směrem ke vstupu do areálu (směrem do Stromovky). Ta bude mít oproti loňsku dvojnásobnou kapacitu pro výměnu vstupenek za bezkontaktní náramky a stejně tak bude o sto procent navýšen počet vstupních bran.

Festival bude letos opět bezhotovostní. Všude zaplatíte náramkem, který si můžete předem nabít na webu festivalu nebo přímo v areálu u top-up pokladen. Prvních 5 000 návštěvníků, kteří si platební náramky dobijí kartou Mastercard, dostane od pořadatelů sto korun, kterými bude jejich náramek nabit. V případě ztráty je možné chip okamžitě zablokovat.

Bary, gastronomie a mapa areálu

V rámci festivalu bude fungovat mnoho kvalitních občerstvovacích míst. Na festivalu jsou čtyři food zóny. V Brussel food zone vás čekají kavárny a evropská kuchyně, Křižík food zone nabídne světovou kuchyni, stejně tak Food Truck zone a Wave food zone. Pochutnat si budete moci například na širokém výběru sendvičů, burgerů, francouzských palačinkách, japonských, barmských, srbských, indických nebo např. gruzínských a dalších specialitách.

Samozřejmostí jsou vegetariánské a veganské alternativy. V areálu bude také celkem 37 barů, které budou nabízet populární drinky a velký výběr nápojů. Účastníci určitě ocení pop up známého pražského baru Nebe s širokou nabídkou koktejlů, nebo prémiovou hospodu krušovického piva Šalanda. K dispozici bude i moravské víno od vinařství Spielberg z vinařské oblasti Kyjovsko, vína Kubík, nebo francouzští vinaři, které zastupuje známý podnik Na břehu Rhony. Pro milovníky kvalitních barů bude přítomen také speciální Jameson Black Barell Bar s nepřeberným množstvím drinků, exkluzivní Becher bar nebo premiéra nového baru Captain Morgan.

Mapa areálu Metronome FestivaluMapa areálu Metronome Festivalu|Metronome Festival Prague

Ubytování: Kempování pod hvězdami

Jedinečná příležitost pro všechny, kdo chtějí strávit noc pod hvězdami v Královské oboře – Stromovka. Nikdo nemusí chodit domů, stačí si zakoupit ubytování v kempu, postavit si stan a po skvělé zábavě usnout v pohodlí spacáku přímo ve Stromovce. Součástí vstupenky do kempu je plocha na stanování 3 x 3 metry. Kemp bude otevřen od čtvrtka 20. 6. od 16:00 až do neděle 23. 6. do 12:00.

VIP zóna a hygiena

Pro ty, kteří vyhledávají ještě větší pohodlí, je připravena VIP zóna. Ta má také oddělený vstup do areálu (je možné ale použít i normální vstup), vlastní bar s rozšířenou nabídkou a mimo jinými také skvělý výhled na Metronome stage ze střechy pavilonu. Pro rodiny je ve VIP zóně připraven velký dětský koutek s odborným dohledem.

Velký důraz je v celém areálu kladen na kvalitní hygienické zázemí. Nečekají vás tedy nepříjemné zážitky z festivalových toalet. Ty jsou maximálně hygienické a bude jich letos dvojnásobný počet.

30 let od sametové revoluce: Koncert a výstava

Letos si připomínáme 30 let od Sametové revoluce v roce 1989. Metronome Festival výročí připomene komponovaným koncertem vybraných českých zpěvaček několika žánrů. Do konceptu oslav 30 let od Sametové revoluce zapadá i jediný letošní pražský open air koncert Pražského výběru

Součástí festivalu je také výstava Kytary proti totalitě. Role hudby při důležitých společenských změnách, kterou organizuje Popmuseum společně s festivaly Metronome Festival Prague a Pohoda a která se uskuteční právě v průběhu těchto dvou festivalů. Výstava obsahuje 5 panelů, 3 české a 2 slovenské. Připomenete si významné momenty československé historie z hlediska populární hudby od roku 1968 do roku 1989. Další panely přinášejí obrazové a textové informace a popisují například význam časopisů při šíření hudebních nahrávek, upozorňují na důležité osoby a místa a nabízejí přehled konkrétních historických událostí, které vyústily sametovou revolucí. Slovenské panely připomínají osudové hudební dění a jeho společenské a politické důsledky v Bratislavě, Pezinoku a dalších slovenských lokalitách. Autory českých panelů jsou Aleš Opekar a Radek Diestler, slovenský panel připravil za tým festivalu Pohoda Oliver Rehák.

Organizátoři festivalu se rozhodli ukázat účastníkům, že ne všude to v roce 1989 dopadlo tak, jako v České republice a to formou výstavy, která nese název Náměstí nebeského klidu 1989 a kterou organizuje společně s Metronome Festival organizace Sinopsis. Výstava představí více než 40 unikátních fotografií, které vznikly v Číně v roce 1989 a které pořídili zahraniční novináři a agentury.

Doprovodný program: Vzdělávání

Festival má také připravený doprovodný program, jehož hlavním tématem bude vzdělávání, věda a technologie. Zájemci o neobvyklé zážitky se na náměstí Metronome Square budou moci nechat zmást optickými klamy, řešit kvízy, skládat hlavolamy, létat s drony a sami si ověřit fyzikální zákony. Chybět nebudou ani novinky z oblasti technologií, zaměřené na virtuální realitu, robotika, inteligentní technologie implementované do vzdělávání a dojde i na jejich využití v hudbě.