Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Pohádka o svatém Radkovi

Tak konečně vím, koho budu volit: Radka Johna a Věci veřejné, tzv. stranu přímé demokracie. Zájmové seskupení několika podnikatelů prý totiž umí skryté kamery, sestřelování politiků…

Aspoň tak to řekl v sobotním Právu sám John, svatý předseda téhle legrační party. Nejpodstatnější je podle něj program: „Mě zajímá boj proti korupci, protože jsme to v pořadu Na vlastní oči uměli,“ vysvětluje v rozhovoru, jenž by měl vstoupit do dějin – jen teď nevím čeho. „Uměli jsme skryté kamery, uměli jsme sestřelit několik doktorů, dva lidi z radnice.“

Skryté kamery a sestřelování doktorů a lidí z radnice? Chudák John zřejmě stále žije mentálně na Nově, odkud byl odejit, protože dělal trochu moc věcí najednou. Snad proto si plete politiku s novinařinou. Skryté kamery a sestřelování doktorů je program pro reportéry a policisty; politici se starají o příslušné zákony. Tak jsme se na tom shodli před dvaceti lety, když jsme si na náměstích vymezovali funkce.

Nebo fakt máme Johna volit proto, že bude v parlamentu sedět se štěnicí pod košilí? Nemusí se namáhat: na ČT24 vše vidíme i slyšíme díky velké kameře u dveří. Nejlepší ale je, když John mluví o tom, že až půjde o veřejné zakázky, hodí prý strana přes palubu své mecenáše, podnikatele. Dlouho jsem neslyšel lepší vtip. Dokonce ani od Petra Dimuna, hotové studnice vtipů.

Věci veřejné jsou totiž zajímavá parta: čtyři podnikatelé si řekli, že si zaplatí cestu do parlamentu. Bohužel to dělají ještě okatěji než ostatní, což je co říct: před sebe naoko vystrčili teflonového Johna, hned za ním se ale veze místopředsedkyně Kateřina Klasnová, billboardová blondýna a přítelkyně jednoho z nich, Víta Bárty; dva ze sponzorů partaje, Michal Babák a Kamil Jankovský, rovnou kandidují sami. Už se těším, až je John začne házet přes palubu. Dost pravděpodobně se u toho utopí sám.

„Mám výhodu, že jsou na mě lidé zvědaví,“ chlubí se John. Bohužel má pravdu. Většina lidí je z politiků tak zoufalá, že jsou zvědaví i na Johna a Věci veřejné. Dokonce už se dostavil známý sněhový efekt nabalení dalších známých tváří – například Zdeňka Svěráka. Teď už jen chybí, aby za Véčkaře, jak si sami říkají, kandidoval Jára Cimrman.