Video placeholde
Wagnerovci v Rostově na Donu (Rusko, 24. 6. 2013)
Wagnerovci v Rostově na Donu (Rusko, 24. 6. 2013)
Wagnerovci v Rostově na Donu (Rusko, 24. 6. 2013)
Wagnerovci v Rostově na Donu (Rusko, 24. 6. 2013)
Wagnerovci v Rostově na Donu (Rusko, 24. 6. 2013)
10
Fotogalerie

Vzpoura v Rusku: Prigožin po dohodě s Lukašenkem zastavil postup na Moskvu, vrátí se na základny

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho vojáci překročili hranice z Ukrajiny do Ruska a zničí kohokoliv, kdo jim bude stát v cestě. Jsou prý připraveni jít "až do konce". O slovech Prigožina, který v pátek vyzval k odstranění ruského armádního velení, dnes informuje agentura Reuters. Wagnerovci jsou nyní údajně v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska a ve Voroněži. Dění sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 22:38

Pokus Wagnerovců o puč nabral nečekaný směr – jejich šéf Prigožin po dohodě s běloruským vůdcem Lukašenkem obrátil kolonu a stahuje své bojovníky zpět. Nechává za sebou pochybnosti, že ruský stát není žádná betonová pevnost, ale domeček z karet, který se může ze dne na den zhroutit. Více v komentáři Tomáše Vlacha >>>

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 22:40

Jevgenij Prigožin ani jeho muži, kteří se zúčastnili ozbrojené vzpoury a pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. Podle dnešního sdělení Kremlu to vyplývá z dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Prigožin se podle dohody přesune do Běloruska. Kreml dodal, že neví, kde se teď Prigožin nachází, a vyjádřil vděčnost Lukašenkovi, že se nabídl jako mediátor.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 19:37

Zdroj, který se podle Reuters v minulosti ukázal jako spolehlivý, uvedl, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin má celkem k dispozici asi 25.000 mužů. Zhruba 5000 z nich je podle něj v Rostově na Donu. Zdroj dodal, že wagnerovci měli v plánu zaujmout v Moskvě pozice v hustě zastavěné oblasti.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 19:27

Šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil s návrhy běloruského lídra Alexandra Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území směrem na Moskvu a na následné uklidnění situace, uvedla ruská agentura RIA Novosti. Rozhovory s Prigožinem podle ní Lukašenko vedl na základě své předchozí domluvy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 18:39

UKRAJINCI PŘEKROČILI DNĚPR

Ruské telegramové kanály uvádějí, že ozbrojené síly Ukrajiny překročily Dněpr poblíž zničeného Antonovského mostu. Pokud by se ukrajinské armádě podařilo vytvořit předmostí na druhé straně vodního toku, mohla by zaútočit na pozice okupantů v Záporoží z výhodného směru. Ukrajina se bude nejbližších dnech nepochybně snažit maximálně využít chaos v Rusku ve svůj prospěch. 

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 18:07

V Rusku se podle ministra zahraničí Lipavského do sebe "zcela zjevně pustili dva zločinci". Rusko se dál destabilizuje a potvrzují se závěry předchozí analýzy, že bude další desítky let představovat hrozbu pro bezpečnost ČR a Evropy, dodal.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 17:50

Moskevský starosta Sergej Sobjanin dnes vyzval obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic, zatímco se k ruské metropoli podle všeho blížili vzbouření žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Sobjanin také oznámil, že pondělí bude nepracovním dnem, což má pomoci "minimalizovat rizika".

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 17:37

ŽÁDNÉ DOBRÉ VYHLÍDKY

Řada západních politiků a bezpečnostních expertů varuje, že aktuální vývoj v Rusku nemá žádné dobré řešení. Buď se Putinovi podaří vzpouru zlikvidovat a následně svou moc nad Ruskem upevní pomocí ještě brutálnějších metod, než dosud. Nebo Putina odstaví Prigožin a vlády nad největší zemí na světě, disponující šesti tisíci jadernými hlavicemi, se tak chopí všehoschopný gauner, bývalý kriminálník, ruská verze Ernsta Röhma kombinovaná s mafiánským bossem, který má vlastní armádu a letectvo

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 17:27

BEZ BOJE 

Televize Al-Jazeera informuje, že jednotky ruské armády se Wagnerovcům postupujícícm na Moskvu buď vzdávají, nebo je nechávají projet. Ochota padnout za novodobého cara je zjevně na historickém minimu. 

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 17:09

Lidé kolem ruského prezidenta Vladimira Putina zpočátku nevěřili prohlášením vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina a pomýšleli na vyjednávání, teď se ovšem obávají bezprostředního vypuknutí bojů poblíž Moskvy. Prvotní reakce v Kremlu byla taková, že „Prigožin blafuje", píše server Meduza s odvoláním na dvojici nejmenovaných zdrojů „blízkých administrativě".

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 17:02

Z BUNKRU DO BUNKRU

Významný rusko-izraelský byznysmen Leonid Nevzlin na Twitteru uvedl, že Putin se skrývá v bunkru své rezidence na břehu Valdajského jezera v Novgorodské oblasti. Podle Nevzlina je Putin v “absolutní panice.” Diktátor tedy vyměnil jeden bunkr za druhý. Adolf Hitler sebou všude vozil své oblíbené obrazy. Nabízí se otázka, zda se s ruským diktátorem stěhuje i jeho milovaný dlouhý konferenční stůl.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 16:50

MOSKVA ZA JEDEN DEN?

Když Rusko napadlo Ukrajinu, propagandisté v ruských státních médiích se předháněli v odhadech, jak rychle padne Kyjev a jak bleskově ruská armáda zničí tu ukrajinskou. Okřídlenou se stala věta “Kyjev za tři dny.” Ze tří dnů se stal rok a čvrt, plánovaný blitzkrieg se proměnil v katastrofální masakr ruských sil. Teď to vypadá, že ruští ozbrojenci přeci jen jedno hlavní město obsadí. A to dokonce za jeden den. Jen to nebude Kyjev, ale Moskva.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 16:40

Příslušníci ruské tajné služby FSB dnes v Petrohradě našli a zajistili celkem asi čtyři miliardy rublů, které podle místního zpravodajského serveru Fontanka patří zakladateli soukromé vojenské Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi.

Finance nalezli dnes po poledni příslušníci FSB v dodávce a dvou minibusech zaparkovaných na dvoře za hotelem Trezzini v Petrohradě. Uloženy byly v papírových krabicích.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 16:38

Příslušníci Wagnerovy skupiny, kteří složí zbraně, mají od ruského režimu slíbenou plnou amnestii. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 16:30

PROTESTY V PETROHRADĚ? 

Server Visegrad 24 informuje, že v Petrohradě a Moskvě se prostřednictvím sociálních sítí šíří výzvy k masovým demonstracím za ukončení ruské agrese proti Ukrajině a odstoupení Vladimíra Putina. Zejména Petrohrad byl roky baštou protiputinovské opozice.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 16:11

Z LOCHU ROVNOU DO OBČANSKÉ VÁLKY

Objevují se informace, že Wagnerovci v obsazeném Rostově na Donu otevírají věznice a propuštěné mukly verbují do svých řad. Na Rostov mezitím míří mnohakilometrová kolona Putinových osobních džihádistů pod velením Ramzana Kadyrova. Ve městě s milionem obyvatel se tak schyluje k ozbrojenému střetu mezi Čečenci a trestanci. Bude to taková Speciální občanská operace.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
24. června 2023 · 16:01

ZAVOLÁ PUTIN ZELENSKÉMU? 

Zahraniční média spekulují, že pro ruského diktátora Putina bude klíčových následujích dvacet čtyři hodin. Vzpouru musí zadusit dřív, než se k Wagnerovcům začnou přidávat jednotky pravidelné ruské armády. Možná by se měl Vladimír Vladimirovič poradit s prezidentem Zelenským. Ukrajinci mají s bojem proti Prigožinovým kriminálníkům bohaté zkušenosti. 


Reflex
Reflex
24. června 2023 · 15:43

Ruský regulátor mediálního trhu Roskomnadzor dnes na sociální síti VKontakte omezil přístup k účtům a skupinám spojeným s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Úřad také blokuje připojení k internetu v oblastech, kde probíhají "protiteroristické operace", jejichž cílem je žoldnéře zastavit. Informovala o tom agentura TASS. 

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 15:14

Ruský prezident Vladimir Putin dnes hovořil o povstání žoldnéřů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ten mu vyjádřil plnou podporu, sdělil podle ruských státních médií Kreml. Agentura AFP připomíná, že Erdogan v roce 2016 ustál pokus o převrat.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 15:10

Na sociálních sítích se množí spekulace, že Putin opustil Kreml. Podle serveru Flightradar jeho letadlo odletělo z Moskvy směrem k Petrohradu. Cestou však vypnulo odpovídač a jeho polohu už dál nebylo možné sledovat.

Putinův mluvči ve stejné době vydal prohlášení, že prezident pracuje v Kremlu. 

 

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:45

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin dnes vyjádřil podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a uvedl, že se kvůli povstání žoldnéřů z Wagnerovy skupiny scházejí parlamentní výbory pro obranu a bezpečnost. K jednotě vyzvala i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, uvedla agentura TASS. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv na telegramu napsal, že ruské vedení nedovolí rozdělení země a nad nepřítelem zvítězí.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:34

V nové audionahrávce hlas podobný Prigožinovu zdůrazňuje, že přes útoky ruských sil vzbouřená Wagnerova skupina postupuje bez jediného výstřelu.

"Útočili na nás, nejdříve dělostřelecky, potom vrtulníky. Ale my postupujeme bez jediného výstřelu, nedotkli jsme se ani jednoho vojáka základní služby," zdůraznil hlas podle BBC.

Video placeholde
Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:33

Úřady v Moskvě zvažují možnost vyhlášení zákazu nočního vycházení, rozhodnutí ale zatím nepadlo, uvedl dnes s odvoláním na své zdroje z městské administrativy server Meduza. V ruské metropoli nyní platí režim protiteroristické operace. Na okrajích Moskvy armáda a police budují zátarasy a opevněná kulometná hnízda.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:08

Žoldnéřské jednotky Wagnerovy skupiny dorazily do Lipecka, uvádí BBC. Tamní gubernátor vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven a nikam necestovali. Lipeck leží mezi Voroněží a Moskvou, přibližně 400 kilometrů na jih od ruské metropole. 

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:06

U velitelství ruského Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, jehož budovu ráno obsadili bojovníci Wagnerovy skupiny, se ozval výbuch, uvádí s odkazem na místní novináře web ruské služby BBC. Rostov na Donu se stal prvním větším městem, které bojovníci Jevgenije Prigožina obsadili při své vzpouře, kterou zahájili v noci na dnešek. Jejich síly se už ale pohybují také v okolí severněji položené Voroněže a zřejmě míří dál směrem k Moskvě.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:03

Ruský prezident Vladimir Putin je v Kremlu a pracuje tam, uvedla s odkazem na jeho mluvčího Dmitrije Peskova ruská agentura RIA Novosti. Putin dopoledne v televizním vystoupení označil za zradu Ruska ozbrojenou vzpouru soukromé vojenské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, jejíž bojovníci obsadili jihoruský Rostov na Donu a zřejmě míří směrem k Moskvě. V ruské metropoli i přiléhající Moskevské oblasti platí od rána režim protiteroristické operace.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:03

Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin dnes prohlásil, že on ani jeho jednotky se nevzdají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Šéf Kremlu se podle Prigožina hluboce mýlí, když je označil za zrádce.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:02

Situace v Rusku se teď jeví jako občanská válka, řekla ČTK ministryně obrany Černochová (ODS). Napadená Ukrajina teď podle ní může upravit ofenzivu.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:02

Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, sdělil ČTK ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:01

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl dnes v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců "hrdinně" vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá.

"Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů," řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

Video placeholde
Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“
Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:00

Postup žoldnéřské Wagnerovy skupiny na jihu Ruska je ozbrojenou vzpourou, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Zároveň vyzvalo muže ze soukromé vojenské společnosti vedené Jevgenijem Prigožinem, aby kontaktovali ozbrojené složky, a sdělilo, že těm, kteří se do operací nezapojí, bude garantovat bezpečnost.

Reflex
Reflex
24. června 2023 · 14:00

Šéf ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin zřejmě zahájil ozbrojenou vzpouru s cílem vynutit si změnu vedení ruského ministerstva obrany. Soustředí se na vedení ministerstva a velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, nikoliv však na samotný Kreml. Pravděpodobně však neuspěje, uvedl v analýze nejnovějšího dění v Rusku americký Institut pro studium války (ISW). Ozbrojený útok na jižní velitelství by měl zásadní dopad na válku na Ukrajině, kterou Rusko vede, dodává ISW.