Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou
Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou
Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou
Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou
Alexander Choupenitch je bronzovým olympijským medailistou
7
Fotogalerie

Česko má další medaili. Šermíř Choupenitch vybojoval bronz ve fleretu

Šermíř Alexander Choupenitch získal na olympijských hrách v Tokiu historickou bronzovou medaili ve fleretu. Po semifinálové porážce s Cheung Ka Longem z Hongkongu zdolal v utkání o třetí místo Japonce Takahira Šikineho. Výrazně tak vylepšil vystoupení z Ria de Janeiro, kde vypadl v prvním kole.

Choupenitch po více než sto letech vyrovnal nejlepší olympijský výsledek českého šermu. Češi v historii OH získali dva bronzy, o které se v roce 1908 v Londýně postarali Vilém Goppold z Lobsdorfu a družstvo šavlistů.

Sedmadvacetiletý brněnský rodák s běloruskými kořeny Choupenitch v Tokiu postupně porazil Španěla Carlose Llavadora, Němce Petera Joppicha a Egypťana Muhammada Hamzu. V duelu o bronz měl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018 od počátku navrch, nakonec zvítězil 15:8.

Choupenitch proti Šikinemu, který je v žebříčku na 12. místě o 14 příček výš než český šermíř, zaznamenal prvních pět zásahů a brzy vedl 8:1. Japonec snížil na 4:8, ale víc už se přiblížit nedokázal. Svěřenec italského trenéra Stefana Cerioniho, jenž Šikineho porazil i v dosud jediném vzájemném duelu, napotřetí využil příležitost k ukončení zápasu.

V druhém kole Choupenitch proti Llavadorovi výtečně začal a dostal se do vedení 5:1. Bronzový medailista z mistrovství světa 2018 vyrovnal na 6:6, český reprezentant ale reagoval sérií pěti zásahů a Španěla pak už nechal jen snížit na 13:11. Poslední dva body patřily jemu.

Naopak s čtyřnásobným mistrem světa Joppichem Choupenitch zpočátku prohrával, po soupeřově žluté kartě se ale rozjel a po šesti bodech v řadě vedl 10:5. Osmatřicetiletý Joppich, který v předchozím kole vyřadil amerického obhájce stříbra z Ria Alexandera Massialase, dokázal otočit stav na 13:12, ale závěr znovu lépe zvládl český šermíř.

Ve čtvrtfinále si pak poměrem 15:9 poradil s Hamzou. Dvacetiletý egyptský talent předtím zastavil zkušeného Itala Andreu Cassaru, jenže v duelu s Choupenitchem od začátku ztrácel. Český reprezentant si vybudoval pětibodový náskok a po 17 minutách dokráčel k dalšímu postupu. S někdejším juniorským mistrem světa Cheungem po nevydařeném začátku semifinálového duelu prohrával už 2:7, dokázal vyrovnat, ale dalších šest zásahů si připsal výše nasazený soupeř.