Japonská judistka Rjóko Taniová má na kontě sedm mistrovských titulů a dvě olympijská zlata.

Japonská judistka Rjóko Taniová má na kontě sedm mistrovských titulů a dvě olympijská zlata. Zdroj: Profimedia.cz

Nejslavnější dívka v kimonu měřila jen 145 centimetrů, její svatba však přišla na 75 milionů.
Japonská judistka Rjóko Taniová má na kontě sedm mistrovských titulů a dvě olympijská zlata.
Japonská judistka Rjóko Taniová má na kontě sedm mistrovských titulů a dvě olympijská zlata.
Japonská judistka Rjóko Taniová má na kontě sedm mistrovských titulů a dvě olympijská zlata.
Rjóko Taniová byla se svými 145 centimetry výrazně menší než soupeřky.
31
Fotogalerie

Nejslavnější dívka v kimonu měřila jen 145 centimetrů a její svatba přišla na 75 milionů

Vážila méně než 48 kilogramů a měřila jen 145 centimetrů, i přesto se Japonka Rjóko Taniová (45) řadí k nejslavnějším judistkám světa. Vyhrála dvě zlaté olympijské medaile a šest mistrovství světa po sobě a díky jejím výkonům nabylo ženské judo v její rodné zemi a kolébce tohoto bojového umění na vážnosti a popularitě srovnatelné s tím mužským.

Rjóko Taniová patřila sice k nejmenším judistkám vůbec, o to víc byla ale nebezpečná. Svojí rychlostí a brilantní technikou superlehkou váhu suverénně ovládla. S judem začala už v sedmi letech a problém jí už tehdy nedělali ani větší chlapci, v 15 odstartovala závodní kariéru a o tři roky později už získala svůj první titul mistryně světa. Těch si nakonec odnesla celkem sedm (z toho šest v řadě) a k tomu pět olympijských medailí a nespočet turnajových titulů.

Do historie však vzešla i její svatba s japonským baseballistou Yoshitomo Tanim. Na svatbu dvou profesionálních sportovců přišlo kolem tisíce lidí a okázalá veselka v romantické Paříži údajně přišla na závratných 75 milionů korun. Oddáni byly v kostele na břehu Seiny, nevěsta měla úchvatné svatební šaty pokryté perlami a drahými kameny korunované diamantovým diadémem a recepce se následně konala v luxusním hotelu na slavné Champs Elysees.

Taniová se sice postarala o popularizaci ženského juda ve své zemi a kolébce tohoto sportu, za svůj úspěch však vděčí statečným předchůdkyním. Judo vzniklo v Japonsku v 19. století a ženy si musely projít dlouhou a trnitou cestou, než získaly stejná práva jako muži. Až do 60. let minulého století byly v podstatě přehlíženy, dostávaly jen minimální prostor a jejich svoboda na tatami byla značně limitována. Tělesná výchova totiž měla ženy učinit krásnějšími a zdravějšími a zároveň je připravit na to, aby mohly plnit svou budoucí roli matek. Mnoho pedagogů tak souhlasilo s tím, že ženy nejsou stavěny k tomu, aby bojovaly, ale aby plodily.

Ženské judo tak paradoxně zažilo první rozmach na Západě, kde se tomuto bojovému sportu začaly věnovat ženy toužící po emancipaci. Na olympiádě ale poprvé ženy závodily až v roce 1992 (Taniová tu uchvátila stříbrnou medaili). Dnes je však judo oslavováno jako model rovnosti a spravedlnosti mezi muži a ženami (stejný počet váhových kategorií a událostí, stejné finanční odměny). Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 se navíc poprvé v historii uskuteční turnaj smíšených týmů.

Sledujte počínání českých judistů na olympijských hrách. Informace ze zákulisí naleznete ZDE