Jiří Šlitr a Eva Pilarová v 60. letech

Jiří Šlitr a Eva Pilarová v 60. letech Zdroj: ČTK

Eva Pilarová, Jiří Šlitr a Jiří Suchý v 60. letech při práci.
Eva Pilarová a Jiří Šlitr v 60. letech v Divadle Semafor
Otcové zakladatelé. Na počátku Semaforu stojílegendární autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr
3
Fotogalerie

Eva Pilarová vzpomíná na Jiřího Šlitra a jejich lásku nebeskou: Byl to hit. Ale až napodruhé!

Asi žádná zpěvačka nesymbolizuje zlatá šedesátá léta víc než Eva Pilarová (80). V dubnu 1960 udělala konkurs do divadla Semafor, v září téhož roku tam nastoupila do angažmá, už v roce 1964 vyhrála Zlatého slavíka. V rámci Causy Jiří Šlitr (čtěte v tištěném vánočním dvojčísle Reflexu) popsala Eva „Fitz“ Pilarová, zpěvačka s rozsahem od chrapláku po tříčárkované cé, vznik svého prvního semaforského hitu  Ach, ta láska nebeská.

Už první „Zuzana“, tedy představení Semaforu Zuzana je sama doma (1960), přinesla Evě Pilarové první megaúspěch, „elvisovskou“ píseň s textem Jiřího Suchého Když kočka není pes. „Pak nám Jirka Šlitr v roce 1961 rozdával noty ke zhudebněným textům Jiřího Suchého ke druhé Zuzaně, rozumějte k inscenaci Zuzana je zase sama doma. A říká Matuškovi: ,Waldo, tohle bys moh‘ dělat s Carmen,‘ rozumějte s Hanou Hegerovou. Dostala jsem tehdy Malé kotě a byla zklamaná, protože Kotě nebylo napsané přímo pro mě, zatímco Matuška s Hegerovou dostali na tělo právě Lásku nebeskou. Jiří Šlitr jim to hned přehrával na klavír. Když jsem šla kolem, právě končili a já zaslechla Waldu: ,Jirko, já bych to radši zkusil s tou Pilarkou!‘ A bylo to. Tak vznikl náš duet Ach, ta láska nebeská."

Ale hit se z něj stal až napodruhé. Když jsme jej zpívali poprvé v pražských Vojanových sadech, lidi plácali, jako když chytají mola. Tak jsme si s Waldou řekli, že té písničce dáme šanci ještě druhý den, a když to zase nebude fungovat, jednoduše ji zpívat nebudeme a hotovo. Ale do Vojanových sadů ten druhý večer přelezlo přes zeď mnoho neplatících diváků, seděli ve větvích stromů. Uprostřed našeho ,ach‘ pod několika z nich větev praskla, a jak se řítila k zemi, začalo publikum freneticky tleskat. Ten večer jsme Lásku nebeskou zpívali ještě třikrát, pokaždé trochu jinak…,“ vzpomíná Eva Pilarová na song, jenž se oficiálně stal jedním z deseti největších českých hitů století a jako duet žebříček 20. století dokonce vyhrál; proto si jej loni, v říjnu 2018, zazpívala s Jiřím Suchým, autorem textu, na Staroměstském náměstí.

Causu Jiří Šlitr k padesátému výročí úmrtí hudebního skladatele, klavíristy, kreslíře, herce a komika s kamennou tváří Jiřího Šlitra (15. 2. 1924—26. 12. 1969) čtěte v novém vánočním dvojčísle Reflexu, které vychází ve čtvrtek 19. prosince.

Vánoční dvojčíslo si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 51-52/2019Reflex 51-52/2019|Archív