Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.

Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti. Zdroj: Rockstar Photographers

Rozpálený třetí den Szigetu v obrazech
Sziget 2019.
Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
Sziget 2019.
Druhý den festivalu Sziget 2019 v Budapešti.
143
Fotogalerie

Sziget očima nováčka: 5 věcí, které mě na budapešťském festivalu nejvíce překvapily

Na Szigetu jsem poprvé a uznávám, že mě ten festival hodně překvapil. Svou obří velikostí – desítkami stagí a velkostí ostrova, který můžete celý volně procházet. Svou pestrostí – dělat tu můžete téměř vše, co vás napadne – chodit na koncerty, divadlo, cirkus nebo stand-upy, obdivovat desítky oživlých soch, ale třeba taky zkusit únikovou hru, bungee jumping, šachy, jógu, kompostování a spoustu dalších aktivit. A neskutečně pestré je i zdejší publikum sestávající z lidí více než 100 národností. Ale nejvíc mě překvapily jiné věci, třeba když jsem chtěl poprvé zaplatit za pivo, vytáhl jsem z peněženky peníze – a ostrouhal.

Sziget bez policie

Ne nadarmo se Szigetu přezdívá Ostrov lásky, panuje tu skutečně přátelská a tolerantní atmosféra. Až tak přátelská, že stačí dohled organizátorů. Může to znít zcela neuvěřitelně, ale na rozlehlém ostrově s desítkami stagí a téměř stotisíci festivalových návštěvníků denně nenarazíte během festivalu na jediného uniformovaného policistu. V areálu jsou přítomní pouze policisté v civilu, aby monitorovali situaci a v případě nutnosti zasáhli. Takže jediní policisté, kterých si všimnete, jsou ti britští, američtí nebo kanadští – u nich je ale na první pohled jasné, že jde o žertovné kostýmy festivalových návštěvníků.

Festivalový bezkontaktní terminál.Festivalový bezkontaktní terminál.|Jakub Němec

Sziget bez hotovosti

Na Szigetu s hotovostí nepochodíte, všechny finanční operace tu fungují jen virtuálně. Zaplatit sice můžete na stáncích a v obchodech i bezkontaktní platební kartou, většina návštěvníků si ale oblíbila ještě jednodušší způsob: Hotovost si necháte nahrát do platebního čipu, který je součástí akreditační pásky na zápěstí. Při placení si pak na dotykové obrazovce vyberete, jak velké chcete dát dýško (0–20 %, standardně nastaveno na 10 %), přiložíte náramek ke čtečce – a máte zaplaceno. Na obrazovce se vám nakonec zobrazí i zůstatek. Přepážek, kde můžete vkládat peníze, je na festivalu plno, operaci můžete provést i bez asistence na internetu.

Vlajky, vlajky, vlajky...Vlajky, vlajky, vlajky...|Rockstar photagraphers

Vlajky, kam se podíváš

Na Szigetu to někdy vypadá trochu jako na nějakém mezinárodním sportovním šampionátu. Nechybějí ani návštěvníci v dresech různých týmů (fotbal, americký fotbal, basketbal), nejvíc je tu ale k vidění vlajek. Každoročně se navíc v jeden festivalový den koná i organizované hromadné mávání vlajkami před hlavní stagí. Těm, kteří se ho chtějí účastnit a vlastní vlajku nemají, rozdají organizátoři vlajky festivalové. Aby těch vlajek nebylo málo… Češi musí mít vždy něco extra – na Sziget přinášejí své zvyky z hokejových šampionátů, takže jejich vlajky „zdobí“ i názvy obcí, odkud dorazili.

U šachových stolků bývá stále plno.U šachových stolků bývá stále plno.|Jakub Němec

Šachům zdar!

Maďarsko je šachovou velmocí. Pochází odsud řada světoznámých šachových velmistrů i nejznámější a nejlepší šachistka historie Judit Polgárová. Ikonické snímky šachistů hrajících partie v léčivé lázeňské vodě jsou jedním z typických obrazů Maďarska. Byla by tedy škoda, kdyby královská hra chyběla na Szigetu. Nechybí. Naopak je tu zastoupena ve velkém stylu. V šachovém areálu najdete mnoho stolů, kde si můžete zahrát, pokud se chcete do hry ponořit hlouběji, máte jedinečnou možnost – každý den se tu konají přednášky z šachové teorie, k vidění je slušně obsazený profesionální turnaj, přátelský amatérský turnaj, kde si mohou zahrát dvoučlenné týmy festivalových účastníků a mnoho dalšího.

Vlevo marketing, vpravo realita.Vlevo marketing, vpravo realita.|Jakub Němec, Rockstar photographers

Růžový plameňák odletěl. Nebo zemřel

A pak že fotky nelžou! Vynikající festivaloví fotografové Rockstar Photographers, jejichž snímky využívá i Reflex, rádi fotí i festivalovou pláž Szigetu. A fotí ji zatraceně atraktivně. Takže jsem se těšil, že si tam zajdu trochu odpočinout a smočit se ve vodě. Když ale na pláž dorazíte, zjistíte, že nejde o vystajlovanou koupačku s vodními bary a krásnými slečnami s nafukovacími růžovými plameňáky, ale o nevábný kamenitý břeh řeky, kde jsou lidé na malém prostoru namačkaní jak sardinky. A do vody taky skoro nemůžete. Po pár metrech totiž Dunaj přehrazuje plot.

Na atmosféru festivalu Sziget 2019 se podívejte ve fotogalerii: