Atlas trusu vyšel po devíti letech znovu, významně rozšířený

Atlas trusu vyšel po devíti letech znovu, významně rozšířený Zdroj: Petr Hamerník, ZOO Praha

Trus žirafy severní núbijské
Vitrína výstavy trusu v ZOO
Madagaskarský koprolit
Trus koaly
Trus bělozubky nejmenší, savce z čeledi rejskovitých
10
Fotogalerie

Výstava výkalů a Atlas trusu: Pražská ZOO průkopníkem postmoderního umění

České umění hanebně zanedbávalo výkal jakožto výtvarný objekt. Přestože naši umělci vytvořili tak cenná díla jako Trenýrky Miloše Zemana nebo Lavička Václava Havla, ke skutečnému umění se nikdo nepropracoval. Beznadějně zaostáváme za západní Evropou; například v Holandsku designérka Lieske Schreuder vytvářela umění z výkalů šneků již v roce 2013. Této díry na naší výtvarné scéně se chopila pražská zoologická zahrada – když nedávno při zahajování 88. hlavní sezóny vrhla na knižní trh nové, významně rozšířené vydání Atlasu trusu.

Atlas trusu (jejž lze zakoupit v e-shopu ZOO) byl po devíti letech opět vydán u příležitosti otevření Expozice koprolitů a trusu; ta je trvalá a je součástí budovy velkokapacitních toalet v dolní části ZOO. Originální expozici s více než třiceti exponáty tvoří jednak koprolity, tedy zkamenělé výkaly dávno vyhynulých živočichů, a jednak dokonalé repliky trusu současných zvířat.

Prvohorní lejno

Z koprolitů rozhodně stojí za zmínku nejstarší exkrement z území České republiky, půl miliardy let stará fosilie trusu Anomalocarise, největšího vodního predátora prvohorních moří. Návštěvníci ZOO a čtenáři knihy si rovněž vychutnají pohled na hranaté exkrementy vombata, odlitky trusu gorily, orangutana, lemura, žirafy, želvy, lva, hyeny nebo velemloka.

„Zvířata lze charakterizovat nejrůznějším způsobem – tělesnými rozměry, systematickým zařazením, životním prostředím nebo biologickými projevy. Jedním ze základních projevů živého organismu je metabolismus a trus je jedním z produktů. Z trusu lze vyčíst mnohé,“ praví anotace atlasu. A český Internet už přijal knihu více než pozitivně. „Co je cennějšího pro chovatele nežli zdravý trus zvířete, který nalezne v jeho výběhu?“ píší na serveru Heureka, srovnávajícím ceny zboží, k publikaci, jež obsahuje fotografie zajímavých exkrementů i informace o tom, proč vypadají zrovna tak, jak vypadají.

Exkrement pro náročného estéta

Kniha je mimořádně zajímavá; mnohotvárnost hovna dovede čtenáře k až filozofickým závěrům a svazek by neměl chybět v knihovně žádného intelektuála. Já jsem jednoduchý člověk, takže mě nejvíc zaujalo lejno sloní, protože je velké. Ale výběr lejn je v atlasu tak široký, že si exkrement dle svého vkusu vybere i náročný estét.

Na naši výtvarnou scénu se dostává prvek konkurenčního boje. Nejzdatnější česká postmoderní výtvarná skupina, Ztohoven, má hoven jen sto, avšak když se sečtou dohromady bobky z atlasu a hovínka ze stálé expozice u záchodků, má jich pražská ZOO víc. Doporučuji dílo všem čtenářům, nejen těm, kteří se náročnou, fascinující tematikou kálení zabývají hlouběji. Kniha svou obsahovou pestrostí a kaleidoskopem výtvarných zážitků přinese mnohem víc než četba tisku z Babišpressu. Je vázaná, má 116 stran, a pokud vás zaujme, pořiďte si k ní i dvojjazyčný trhací kalendář trusu 2020 s motivy zvířat a jejich exkrementů (listy jsou perforované a lze je využít jako pohlednici).