Za sólový hudební debut Different World obdržel v roce 2013 cenu kritiků Apollo

Za sólový hudební debut Different World obdržel v roce 2013 cenu kritiků Apollo Zdroj: Archív Adriana T. Bella

Adrian T. Bell pochází z anglického Newcastlu
Bianca Bellová se s manželem Angličanem seznámila v Řecku
Se čtyřmi přáteli založil před lety skupinu The Prostitutes, která se stala neodmyslitelnou součástí české hudební scény
Za sólový hudební debut Different World obdržel v roce 2013 cenu kritiků Apollo
Adriana T. Bella učarovala Praha, přestože jak říká, nemá moře
5
Fotogalerie

Myslím, že v sobě mám tu kreativitu, která potřebuje uvádět věci v život, říká britský hudebník Adrian T. Bell

Britský rodák z Newcastlu je rozený dobrodruh. Po pětiletém působení v Královském námořnictvu v pozici navigátora a studiu krajinné architektury procestoval skoro celý svět. Po cestách po Americe, Skotsku nebo Karibiku mu v roce 1992 učarovala Praha (přestože nemá moře, jak rád glosuje), kde nyní žije s úspěšnou spisovatelkou Biankou Bellovou a od roku 2004 koncertuje se skupinou The Prostitutes.

Za sólový hudební debut Different World obdržel cenu kritiků Apollo 2013. Další sólové album následovalo po třech letech. Deska nazvaná Night and Day (nepleťte si se shodným názvem alba Joea Jacksona z roku 1981) si získala kladný ohlas u fanoušků i kritiky a potvrdila jeho výjimečnost na české scéně. Kromě hudby se stále věnuje malbě. „Myslím, že v sobě mám tu kreativitu, která potřebuje uvádět věci v život – a nemusí to být výhradně skrz muziku, když na to přijde, tak radši maluju. Vždycky se jen snažím být co nejpravdivější a nejupřímnější. Když si člověk nedá pozor, snadno se stane, že je třeba z textu písničky klišé; musí pořád bojovat s tím, aby nepsal jen proto, aby něco napsal. Snažím se hledat své spontánnější já,“ řekl po vydání alba v rozhovoru pro Právo.

Kde čerpá inspiraci? „Chybí mi to naprosté osamění, které zažiješ jedině na moři. Města mě nudí, jejich obyvatelé málokdy chápou to volání dobrodružství. Ano, občas mě přepadne silná touha plout někam daleko.“ I proto pro svou třetí desku zvolil v roce 2018 název Navigator, kde svým pocitům dává volný průběh. Album pokřtil symbolicky na lodi Cargo na pražské náplavce. Produkce alba se ujala producentka Sylvie Massyová, která spolupracovala i s Johnnym Cashem či skupinou Red Hot Chili Peppers.

Co vás na hudbě přitahuje?

Myslím, že jsem k ní přitahován skoro jako komár na lampu. Nemůžu si pomoct. Miluji to na mnoha různých úrovních.

Máte nějakou vizi, za kterou směřujete, nebo necháváte hudbu ze sebe jen impulsívně plynout?

Hudba je zdrojem energie a já jsem její dirigent. Přinejmenším to je způsob, jakým mě prochází. To funguje skrze všechny žánry a v každém případě jiným způsobem. To je důvod, proč je tak fascinující.

Co vás poslední dobou nejvíce zaujalo? (Co doporučujete k poslechu?)

King Krule, Talking Heads, Beck, Afghan Whigs, Miles Davis, Nadine Shah...