Americká kapela Tank and the Bangas

Americká kapela Tank and the Bangas Zdroj: Facebook

Colours of Ostrava 2019: Další hvězdy jsou „funky tanky“ z USA a indie-rocková melancholie Amber Run

Festival Colours of Ostrava oznámil další hvězdy, každou z úplně jiného soudku: soulově-funkovou skupinu Tank and the Bangas a emotivní indie kapelu Amber Run. Zatímco Amber Run zapadají spíš do stylu, který lze přisoudit „hipsterům středního proudu“, Tank and the Bangas hrají pro trochu vybíravějšího posluchače, který ocení hudební experiment a vynalézavost.

Amber Run za sebou mají historii plnou zvratů, ačkoliv je poměrně krátká. Mladí Britové se dali dohromady v roce 2012 a o dva roky později už vydali čtyři EP desky. Zrovna když se kapele začalo hodně dařit, a dokonce měla turné s poměrně slavnými Kodaline (ti byli na Colours v roce 2016), ocitla se nad propastí rozpadu. Teď už je však zase v plné síle a obohacuje hudební svět o tklivé melancholické melodie, posmutnělé texty a zajímavou práci s hudbou, která přece jenom vybočuje ze středu o něco víc než třeba zmínění Kodaline.

Z opačného konce hudebního spektra přijede uskupení Tank and the Bangas ze Spojených států. Asi nejvýstižnější je právě přezdívka frontmanky „Tank“, která prý nemá nic společného s její korpulentní postavou, nýbrž má reflektovat její neuvěřitelnou (nejen) hudební energii. Kdo má rád afroamerickou muziku, jako je jazz, R’n’B, soul, to vše šmrncnuté bláznivým funkem a gospelem, ten si určitě přijde na své. Živý koncert by měl být skutečným zážitkem.