John Butler

John Butler Zdroj: ČTK

Colours of Ostrava oznamují další hvězdy: nadpozemský Ólafur Arnalds a divoši John Butler Trio

Festival Colours of Ostrava ohlásil na letošní rok dva další významné interprety. Prvním je multiinstrumentalista z Islandu, který se dostal od metalu až k neoklasice a ambientní elektronice. Druhým je australské uskupení John Butler Trio, jehož hlavní protagonista začínal kariéru na ulici.

To, že Islanďané dělají fascinující hudbu, už je známý fakt. A na Colours of Ostrava snad nikdy nechyběl alespoň jeden úžasný islandský hudebník (namátkou si vzpomínám na Bjӧrk nebo Of Monsters and Men). Letos za islandské muzikanty do Ostravy zavítá Ólafur Arnalds.

Ólafur má za sebou fascinující hudební cestu, původně byl bubeníkem v metalových kapelách a založil také technoprojekt. Všechno se změnilo v roce 2004, kdy nahrál dvě meziskladby v duchu klasiky na album německého metalového bandu. Ólafur původně nechtěl dělat neoklasickou hudbu, ale přijal nabídku vydavatelství, které si ho všimlo právě na základě těchto skladeb. Stvořil také hudbu k baletu Dyad 1909.

To John Butler Trio hraje úplně jinou muziku. Dalo by se říct, že je to typická festivalová skupina, která s kytarami a bicími nejspíš roztancuje celé Vítkovice. John Butler začínal jako pouliční busker a odtud se dostal až na pozici nejúspěšnějšího nezávislého hudebníka v Austrálii. „Písně jsou jako divoké koně, které je potřeba ulovit, aniž by přišli o svobodnou duši,“ říká zpěvák a kytarista.