Video placeholde

Na co do kina tento týden: Samá voda, samá voda, samá velká pátrání

V kinech teď pořád někdo něco hledá. Krásnou sousedku, padoucha šéfujícího městu na kolečkách, vánoční světlo, poklad, sebe sama i další lidi a věci. Pátrání to bývají většinou úspěšná, ale filmy, v nichž se odehrávají, mají dosti kolísavou kvalitu.

Titul „fantasmagorie týdne“ získává americká Záhada Silver Lake; to je ta podívaná s krásnou sousedkou. Do sličné blondýny, která se zrovna přistěhovala do rezidenčního komplexu v klidnější části Los Angeles, se na první pohled zamiluje notorický flákač Sam. Sam si na novou sousedku Sarah brousí zuby a dokonce podnikne úspěšné první kroky, ale dívka přes noc zmizí. Mladík by měl dělat spoustu jiných věcí (zjevně nepracuje a do pěti dnů ho mají vystěhovat), ale místo toho se na vlastní pěst pustí do pátrání po Sarah. To ho přes klikatou šňůru večírků u bazénů a celý katalog bizarních postaviček dovede až ke zjištění, že celé město, zábavní průmysl, život a vesmír vůbec řídí jakési spiknutí mocných a bohatých.

Záhada Silver Lake je zábavná, pokud od ní člověk nic nečeká a nechá se unášet desítkami nebo dokonce stovkami odkazů na popkulturu – od jednoduchých, jako je Hitchcockův hrob, kytara Kurta Cobaina nebo Griffithova observatoř, přes komplexnější (celý snímek je jednou velkou poctou žánru film noir) až po naprosté UFO. Kdo chce během dvou a půl hodiny vidět jinou podobu L. A., vraždící Soví ženu, Krále bezdomovců, dědka, co na piano složil všechny popové hity, kapelu Ježíš & Drákulovy nevěsty, obří penis vyrytý na kapotě sporťáku a Andrewa Garfielda s Riley Keough v hlavních rolích, má šanci.

Co do faktoru fantasmagorie jen o trochu zaostává steampunková fantasy Smrtelné stroje. Adaptaci knihy, která působí jako mix průměrné ságy pro -náctileté typu Twilight nebo Hunger Games s postaršími cykly a la Star Wars či Pán prstenů přivedli do kin právě producenti snímků podle Tolkiena v čele s Peterem Jacksonem. Výsledek vypadá vtipně lákavě asi pět minut: velké viktoriánské město na kolečkách na plátně nahání malé bavorské a hrozí ho sežrat. Když ho vskutku pohltí, rozjede se naplno otravná a nesmyslná story nesympatických adolescentních a většinou zbytečných dospělých postav. Píše se rok bůhvíkolik, Země živoří po apokalyptické válce, někdo se nepoučil z minulosti a chce ji zase ovládnout a někdo jiný mu v tom hodlá zabránit. Terminátor se zelenými reflektory místo očí v ceně vstupenky.

Ve filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech, celovečerním oddenku oblíbeného televizního seriálu, se hledá poklad, který v 50. letech ve vesnici kdesi v beskydských hvozdech ukryl trpaslík z cirkusu Budapešť. Skutečně. Pátrají po něm hloupý moravský policista, machistický slovenský policista, sexy česká skoropolicistka, dvoumetroví Pat a Mat i titulní lékař. Nepátrá po něm lékařovo nemluvně, jehož by mohl být Martin nikoliv otcem, nýbrž dědečkem. Což zvláštně rezonuje s tím, že v cimrmanovském závěru se zjistí, kdo byl čí pradědeček. Film se pevně drží svých televizních kořenů a ignoruje i ty nejzákladnější zákony časoprostoru: zatímco doktor Martin je už na třetím terapeutickém sezení, na která se chodí tak jednou týdně, dole ve vsi mají zapnuté pořád to samé odpoledne. Jen pro fanoušky seriálu.

Největší umělecké ambice má atmosférické a působivé polsko-české drama Útěk o ženě, která se pokouší znovu najít svou ztracenou identitu a naučit se znovu žít se svými někdejšími bližními. O atmosféru se naopak marně snaží i americký horor Ve spárech ďábla. Klíčová slova: exorcismus a pitevna.

Půvabné animované pásmo Mimi & Líza: Záhada vánočního světla slovensko-české provenience vypráví o dvou zvědavých holčičkách, které rády přicházejí na kloub věcem a dokáží vnímat svět neobyčejně poeticky – tím spíš, že jedna z nich je nevidomá. Cyklus a s ním spojené knížky vynikají kouzelnou vizuální stránkou a hlavně silným poselstvím spočívajícím v ochraně těch slabších, zvláštních nebo prostě jiných kolem nás. Jak napovídá název, nejdelší povídka se týká záchrany zmizelého vánočního světla.

A poslední premiéra týdne nabitého záhadami je rovněž animovaná – dokonce detektivní. Gordon a Paddy tvoří velmi nepravděpodobnou dvojici policistů: on je stárnoucí ropušák, ona malá myška. Už od prvního společného případu (krádež ořechů veverčáka Valdemara) je jasné, že jim společné pátrání půjde od ruky.