Video placeholde
Z filmu Creed II
Z filmu Creed II
Z filmu Creed II
Z filmu Creed II
Z filmu Creed II
10
Fotogalerie

Creed II: Setkání Rockyho a Ivana Draga po letech je radost, bohužel v neslaném a nemastném filmu

Minule si vybojoval místo na slunci, tentokrát chce titul – a čekají ho i démoni z minulosti. Boxerské drama Creed II přenáší postupy desítky let starých dílů série o Rockym do dnešního prostředí a ždíme divácky vděčné stereotypy. Jenže Michael B. Jordan není Sylvester Stallone a i ty zápasy v ringu spadly do průměru.

Creed jednička před třemi lety na nejslavnější boxerskou filmovou sérii navázal poměrně svěže. Do popředí se dostal Donnie, syn Rockyho někdejšího rivala a mentora Apolla Creeda. Neokoukaný Michael B. Jordan v jeho roli zaujal, otcovsko-synovská dynamika mezi Donniem a Rockym fungovala a přitažlivě působil i afroamerický kontext skrze představitele hlavní role, postavu režiséra (Ryan Coogler) nebo hiphopový soundtrack.

Creed dvojka potvrzuje, že série teď jede po dvou kolejích. Dokud schytával rány Rocky, měl v každém dílu své ságy jasně definovaný úkol: vydržet deset kol, vybojovat pás šampiona těžké váhy, uzemnit drzého vyzyvatele, pomstít smrt přítele… Donnie, který si teď říká Creed, musí jít podobnou cestou, ale zároveň zakopává o klacky, které kdysi rozházel ještě jeho otec. Creed se tedy na začátku druhého dílu skutečně stane mistrem světa, ale zároveň ho vyzve na souboj Viktor Drago – syn někdejšího sovětského borce Ivana Draga.

Ivan kdysi (tedy v Rockym IV z roku 1985) v ringu ubil Creedova otce a poté podlehl Rockymu přímo před očima komunistických pohlavárů v Moskvě. Protože sovětský boxer neprohrává, Ivan strávil následující dekády v zapomnění s jedinou myšlenkou – že se Rockymu pomstí prostřednictvím svého syna Viktora a získá tak zase ztracené místo ve společnosti.

Stallone odvádí coby sentimentální sedmdesátník Rocky to, co od něj divák v této fázi čeká a chce, a vidět věkem zbroušeného Dolpha Lundgrena v roli Ivana Draga je radost; škoda, že ti dva nemají víc společných scén. S Creedem juniorem je to ale slabší. Držíme mu palce, když nekňubovitě žádá o ruku svou lásku Biancu nebo když dře při tréninku ve výhni pouště Mojave, podobně jako Rocky ve čtyřce makal v ruském mrazu. Když ale dojde na zápasy nebo na scény dilemat, tahá Creed v podání Michaela B. Jordana rány i emoce až z paty. Jeden by daleko radši fandil Viktorovi (rumunsko-německý debutant Florian Munteanu), který má silnou motivaci, tah na solar a hlad po vítězství – tedy rysy, které očekáváme spíš od kladných hrdinů Rockyho cyklu.

Sylvester Stallone vyráží do boje. Rambo: Poslední krev se ukázal v traileru >>>

Creed II je oproti minulému dílu nemastný neslaný: žádní velcí démoni nakonec hlavu nevystrčí, dokonce i Adonisova máma, která v ringu přišla o manžela, je s vývojem událostí překvapivě v pohodě. Nadhozená témata postižené Creedovy dcery nebo zodpovědnosti za včasné ukončení zápasu jsou trestuhodně nerozvedená.

Nebo že by se s nimi počítalo až na příště, podobně jako s multigeneračními výměnami mezi Rockym, jeho odcizeným synem a teprve nyní poznaným vnukem? Pokud nějaké příště bude, mělo by v rámci nastavené sekvence odkazovat na Rockyho V z roku 1990. Pětka však byla jedním z nejméně uspokojivých dílů série a měla celý cyklus původně ukončit (další pokračování se objevilo až o šestnáct let později). O tom, zda se pojede další kolo, nebo jestli se už definitivně hodí ručník do ringu, rozhodnou tržby – přičemž za první víkend promítání v USA Creed II vybojoval vynikajících 60 milionů.