Herec a politický aktivista Sean Penn v tureckém Istanbulu, kde podle všeho natáčí dokument o vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Herec a politický aktivista Sean Penn v tureckém Istanbulu, kde podle všeho natáčí dokument o vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Zdroj: Profimedia.cz

Americký rebel, herec Sean Penn, točí dokument o brutálně zavražděném saúdském novináři

Známý americký herec a režisér Sean Penn (58), který také proslul nepochopitelnou podporou některých diktátorů, se objevil v tureckém Istanbulu a podle dostupných informací natáčí dokument o říjnové vraždě saúdského novináře Džamála Chášukdžího, která otřásla světem. Penn se podle tureckých médií a sociálních sítí pohyboval se štábem v okolí konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, kde byl novinář brutálně zavražděn.

Podle blízkovýchodního webu Middle East Eye, se měl Sean Penn sejít i s Hatice Cengizovou, manželkou zavražděného novináře. Ta pochází a žije v Istanbulu. Turecká pobočka stanice BBC pak uvedla, že známý americký herec a režisér byl v největším tureckém městě doprovázen zhruba deseti lidmi, včetně štábu a ochranky. Měl také požádat o setkání s některými vysokými úředníky.

Jeho pobytu v Istanbulu si všimla i mnohá arabská média. Prosaúdská televize Al-Arabíja se například na svém webu ptala, zda se „Penn opět spojil s radikálním Muslimským bratrstvem, tentokráte na filmu o Chášukdžím?“. Narážela na to, že novinář byl kdysi členem organizace Muslimské bratrstvo, které je v mnoha směrech velmi radikální a propaguje islámské zřízení států. Chášukdží také v minulosti sympatizoval s extrémním islámem a udělal několik rozhovorů s teroristou Usámou bin Ládinem.

Sean Penn, který získal dva prestižní Oscary za filmy Tajemná řeka a Milk, je také vášnivým politickým aktivistou. Někdy ale podporuje i totalitní režimy. V roce 2008 například navštívil kubánského prezidenta Raúla Castra a o čtyři roky později venezuelského diktátora Huga Cháveze. V listopadu 2015 se sešel s mexickým narkobaronem Joaquínem „El Chapo“ Guzmánem, aby s ním udělal rozhovor.

Kauza kolem Džamála Chášukdžího v posledních týdnech silně rezonuje ve světě. Tento novinář, který žil v dobrovolném exilu v USA, byl podle několika svědectví brutálně zavražděn saúdskoarabským komandem speciálně vyslaným pro tento účel do Istanbulu. Chášukdží tam navštívil konzulát Saúdské Arábie 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Pak se ale potvrdily informace, že byl zavražděn. Podle zatím zveřejněných důkazů spáchal zločin saúdskoarabský teokratický režim, který Chášukdží v posledních letech tvrdě kritizoval. V minulosti ovšem sám koketoval s islamismem.