Barbora Mochowá

Barbora Mochowá Zdroj: Archív Barbory Mochowé

Barbora Mochowá ve videoklipu k písni Rise and Shine
Barbora Mochowá vystupuje se smyčcovým kvartetem nebo sólově s klavírem
Barbora Mochowá a Unique Quartet
3
Fotogalerie

Alternativní milníky: Křehkost a snová hudba Barbory Mochowé

Barbora Mochowá na sebe upozornila před dvěma lety na českou scénu velice neobvykle křehkým, a přesto až drze suverénním albem Waiting For The White Raven, na kterém spolupracovala s pražským producentem Matoušem Godíkem. Zpěvačku na desce doprovodil smyčcový Kvintesence Quartet, který svým zvukem výrazně podpořil melancholii i naléhavost zpěvaččina projevu.

Tato trutnovská rodačka, studentka Konzervatoře Jaroslava Ježka, má za sebou ve svých pětadvaceti letech zkušenost s alternativní skupinou Sinuhet i s Orchestrem Václava Hybše. Sama svou inspiraci čerpá ze středověké a renesanční hudby, kterou jemně rozpouští ve své klavírní hře a elektronických aranžích. Nejen proto někomu může její tvorba zdálky připomenout rané pokusy Goldfrapp, Dead Can Dance nebo britské zpěvačky z Kentu Kate Bush.

Co vás na hudbě přitahuje?

Nejvíc mě na hudbě přitahuje, jak se s ní člověk může dostávat do jiných dob, světů a nálad. Jak se pojí se vzpomínkami, jak zintenzivňuje nebo i tvoří okamžiky. Funguje jako nějaký kouzlo. Nikdy mě to nepřestane fascinovat.

Máte nějakou vizi, za kterou směřujete, nebo necháváte hudbu ze sebe jen impulzívně plynout?

Když skládám, nechávám to spíš plynout přirozeně. Hledám to, co by mě uspokojilo, co ve mně vyvolá tu správnou emoci, kterou potřebuju. A protože mi nejvíc dělá dobře určitá zasněnost, bezčasí, trochu romantiky, možná i magično, tíhnu k takovým harmoniím, které to vyjádří. Vizi se pak snažím mít, až co se týče finálního zvuku písně. Přemýšlím, do jakého hávu ji zabalit, co by jí nejvíc slušelo.

Co vás poslední dobou nejvíc zaujalo? (A co si musí každý poslechnout?)

Já se musím přiznat, že jsem v poslední době nehledala ani neposlouchala žádné nové desky. Ale chodím často na klasické koncerty. Předevčírem jsem byla na opeře La traviata, příští týden se chystám na Její pastorkyni. Pěkný zážitek byl pro mě koncert kapely The Tiger Lillies s orchestrem Berg v Divadle Archa. No a pořád dokola teď poslouchám písničku Hollow Talk od Choir of Young Believers.