Anna Dąbrowská-Lyons, Fotografické portréty členů polské punkové scény

Anna Dąbrowská-Lyons, Fotografické portréty členů polské punkové scény Zdroj: Courage

Tomahavk s dýmkou sloužil jako rekvizita při hrách na americké indiány, které se konaly v Maďarsku v Bakoňském lese a od svého vzniku v 60. letech postupně setrvale získávaly na oblibě. Pro účastníky šlo převážně o únik z všednosti, státní bezpečnostní služby si ale hry spojovaly se zakázaným skautským hnutím a považovaly ho za kontrarevoluční. Nakonec ho nicméně ze svého hledáčku vypustily a hry se v Maďarsku konají dodnes.
První podzemní poštovní známky byly v Polsku vyrobeny během stávky v roce 1970, ale větší oblibu si získaly až ve spojení s hnutím Solidarita. Tvořili je amatéři a političtí aktivisté a v některých případech umělečtí profesionálové. Jejich vlastnictví i výroba byly kvůli zjevnému příklonu k ideálům disentu nelegální.
Samizdatový fanzin Oslí uši vznikl koncem 80. let v Lipníku nad Bečvou na Moravě. Časopis byl silně ovlivněn novou vlnou a československým undergroundem. Byl zdarma, vycházel v nevelkém počtu výtisků, které si čtenáři půjčovali mezi sebou. Ilustrace z prvního vydání (na obr.) stručně popisuje jeho filozofii.
Tato brašna byla součástí tradičního kroje ve vesnici Szék (dnešní Sik, Rumunsko). Mezi mladými lidmi v Maďarsku si počátkem 70. let získalo velkou oblibu folklorní hnutí, snaha o jakýsi kulturní návrat ke kořenům. Účastníkům otevíralo možnosti, které stály v opozici vůči vyčpělým socialistickým kulturním klišé a zábavnímu průmyslu a v nesvobodné zemi nabízely kousek svobodného prostoru. Úřady měly k hnutí nedůvěru, protože se obávaly, že může vést k růstu nacionalismu a že by se mohlo stát silnou konkurencí oficiálních organizací pro mládež. Jeho obavy nebyly neopodstatněné, ke členům hnutí patřila i řada pozdějších opozičních vůdců.
V roce 1976 slavili chorvatští katolíci tisícileté výročí úmrtí královny Jeleny, stavitelky nejstarších křesťanských chrámů na chorvatské půdě. Oslav se účastnilo 100 000 věřících, kteří čerpali informace ze čtrnáctideníku Hlas koncilu. Díky „taktice opatrnosti“ ze strany církve režim průběh jubilea pouze bedlivě sledoval, pravděpodobně kvůli obavám z negativních ohlasů ve světě, pokud by došlo k zásahu proti akci, jíž se účastnila mimo jiné i Matka Tereza. Oficiální média oslavy zcela ignorovala.
11
Fotogalerie

Příběhy opozice z dob socialismu ve východním bloku. Výstava Rizikové faktory ukazuje zapomenuté hrdiny

Každé drama i každá doba mají své hrdiny. Některé z nich jejich současníci oslavují, jiné se snaží vymazat z paměti. Příběhy těch druhých, kteří působili a žili v bývalém socialistickém bloku ve východní Evropě, tak jak se zachovaly v různorodých sbírkách a archivních fondech, představí výstava Rizikové faktory a filmový festival Courage-Parevo v rámci projektu Courage.

„Projekt Courage představuje zajímavou směs akademické a popularizační práce, snažíme se jím zmapovat a zviditelnit fondy a sbírky opoziční kultury v zemích východního bloku. Nejde nám ale jen o klasické disidentské aktivity, zajímají nás i různé skupiny vymezující se vůči systému a jejich praktiky,“ popisuje Miroslav Michela, který má na starosti českou část mezinárodního projektu Courage.

V rámci mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Courage-Parevo bude možné zhlédnout snímky, které vysvětlí třeba to, proč se na zdech polských měst v 80. letech začali objevovat oranžoví trpaslíci nebo jak se před rokem 1989 žilo gayům v Maďarsku. „Za sebe můžu doporučit rumunský film Chuck Norris versus komunismus, který se velmi napínavě a poutavě vrací k tématu nelegální videodistribuce v Rumunsku Ceauşescovy éry. Slavil úspěch na mnoha zahraničních přehlídkách,“ doplňuje festivalová produkční Tereza Dvořáková. A samozřejmě bude k vidění i podobně triumfující litevský snímek Mistr a Taťána o rebelujícím géniovi fotografie Vitasi Luskusovi.

Program festivalu a výstava

Festival proběhne od 30. 9. do 5. 10. 2018 na pražské FFUK, v kině Ponrepo, Knihovně Václava Havla a v dejvické Klubovně. Na všechny projekce je vstup zdarma, ale mají omezenou kapacitu, vhodná je proto rezervace. Tady najdete program.

Že archivní sbírky mohou být něčím živým, co má příběh, švih i přitažlivost, dokazuje putovní výstava Rizikové faktory: Sbírky kulturní opozice. Před Prahou navštívila již Budapešť a Varšavu a nabízí příběhy z dějin kulturní opozice ve východní Evropě i objekty ze sbírek sdružených pod projektem Courage.

Putovní část doplní v pražské expozici vzácné artefakty z knihovny Libri prohibiti a sbírek Československého dokumentačního střediska uložených v Archivu Národního muzea, jako jsou například jedinečná maketa bytového divadla Vlasty Chramostové, originální přístroje na rozmnožování tiskovin a samizdaty. Výstava proběhne od 26. 9. do 28. 10. 2018v prostorách Národního památníku na Vítkově.