Jsem prý moc hezká i tlustá, už to ale není mužský svět, říká moderátorka a hráčka Alžběta Trojanová

Jedna z nejvýraznějších tváří českého herního průmyslu. Alžběta Trojanová píše o hrách 14 let a od roku 2009 taky moderuje pořad Re-Play. Svojí pozici ve světě hráčů si ale musela vypracovat. Jednoduše ji nevěřili, že ví, o čem mluví. A že hry skutečně hraje.

Kritika na ní ale míří stále. Často prý slýchala, že je moc hezká na to, aby hrám rozuměla a moc tlustá, aby se objevovala v televizi a moderovala. Česká společnost je podle ní zvyklá na jiný typ žen a vkus ukazuje třeba soutěž miss. Svět her se přitom podle Trojanové v posledních letech změnil. Už není tak mužský a ženy se prosazují, třeba scéna českých hráček vzkvétá.

Kde ale vznikla tahle nerovnost? Prý za to mohly samotné herní firmy. Muži totiž víc kupují různé zboží s hrami spojené a pro průmysl prostě bylo výhodnější, cílit je hlavně na ně. Teď je třeba ženských hrdinek ve hrách dost, možná až moc. Vývojáři se podle Trojanové předhánějí v jejich obsazování. Naopak ženských záporáků moc není a navíc jsou to často karikatury. Jsou drsné, bez charakteru a chyb. Podobný problém s ženskými postavami ale prý mají média obecně.

Pro cosplay, tedy převlékání se za oblíbené hrdiny a hrdinky, si přitom sama vybírá spíš mužské postavy, které jí umožňují větší kreativitu a dávají svobodu. Jak dlouho trvá vyrobit brnění třeba ze hry Zaklínač? V čem jsou počítačové hry prospěšné? A proč se Alžběta Trojanová cítí blbě, když má podříznout strážného?