Jiří Drahoš: Zeman už nevykonává funkci prezidenta a Hrad by měl přiznat proč

Profesor Jiří Drahoš není prezident a většinu života jím ani nechtěl být, neměl prý tu touhu. Chce ale být senátorem a proto kandiduje na Praze 4. Mluví přitom hlavně o hrázi proti pokusům o demontáž demokracie a garanci ústavního vývoje. To, že podobné priority mají i další kandidáti, mu nevadí.

Je podle něj totiž klíčové, že Česku chybí vize a proto je snadným cílem obchodníků se strachem. Bojí se růstu preferencí extremistů, i když ti posled posledních průzkumů spíš ztrácí. Drahoš mluví o ovlivňování všech dalších voleb, a to ze strany Ruska i dezinformacemi a fake news. Doslova říká, že volby budou riziková záležitost a my musíme zvyšovat hlavně mediální gramotnost.

 

I když se profesoru Drahošovi o funkci prezidenta nezdá, Miloše Zemana ostře kritizuje. Vadí mu, že přestal vykonávat funkcí prezidenta a národu „už řekl všechno“. Pražský hrad by měl férově říct, jaké má zdravotní problémy. Chování Miloše Zemana prý vadí i lidem, které Drahoš potkává po republice. Sám další kandidaturu nevylučuje. Zároveň ale dodává, že věk může být překážka.

Proč by měli rozumní lidé bojovat s extremisty, jako je Tomio Okamura? Jaké výroky Miloše Zemana Jiřímu Drahošovi chybí? A poučil se z chyb v prezidentské kampani?