Video placeholde

Může se dítě jmenovat Adolf? Jako Hitler? To řeší nový německý film

Přestože nacistická zrůda Adolf Hitler je už více než 73 let po smrti, pouhé vyslovení jeho jména může nadále vyvolávat spory. To řeší i nový německý film „Der Vorname“, který představuje zásadně odlišené názory lidí na to, zda může dnes dostat miminko jméno Adolf. Podle mnoha lidí totiž okamžitě v jejich hlavách naskočí i příjmení Hitler.

Podle mnoha ohlasů vyvolá film „Der Vorname“, který jde do německých kin 18. října, velkou pozornost diváků. Ostatně v podstatě všechno, co se týká postavy Adolfa Hitlera, vyvolává emoce. Například komedie o nacistickém vůdci „Už je tady zas“ (Er is wieder da), byla v roce 2015 v Německu hitem (v Česku ale přišlo pouhých 10 tisíc diváků).

Režisér Sönke Wortmann v případě nového filmu o jménu Adolf postavil dílo na velmi jednoduché zápletce. Večeře přátel se změní ve vášnivou diskusi, když jeden z přítomných oznámí, že by chtěl dát svému nastávajícímu dítěti jméno Adolf. Okamžitě se začne hovořit o Hitlerovi, protože mnoho lidí považuje za nemyslitelné, že by se někdo měl jmenovat stejně jako člověk, který má na svědomí miliony životů.

Zápletka Der Vorname je velmi podobná francouzskému filmu Jméno (Le Prénom) z roku 2012.

Přestože v samotném Německu mají přísný zákon, jaká jména mohou rodiče dát svým dětem, křestní jméno Adolf je samozřejmě legální. Ostatně jeho původ souvisí s ušlechtilým životem křesťanských biskupů a výkladově se překládá jako „ušlechtilý vlk“. V Německu je kolem 46 tisíc lidí nositelem jména Adolf, ale jejich počet se postupně neustále snižuje. Většinou se jedná o starší lidi. Například mezi lety 2006 až 2013 bylo pojmenováno pouze 13 dětí jako Adolf.

Podobný vývoj se dá vysledovat i v České republice. Adolfů stále ubývá a dnes u nás má toto jméno kolem 2500 osob.