Obálka spermatického komiksu Qejci

Obálka spermatického komiksu Qejci Zdroj: Archiv nakladatelství Novela bohemica

Qejci
Qejci
Qejci
Qejci
5
Fotogalerie

Spermofilní komiks? Skvělý tematický dar k Valentýnu

Jiří Charvát je copywriter na Seznam.cz, věnuje se slam poetry (pod přezdívkou Rimmer; je dvojnásobný mistr ČR!) a zřejmě má rád spermie. Ze všech jeho koníčků nás bude zajímat ten poslední, protože právě teď vyšla v nakladatelství Novela bohemica jeho nová kniha sebraná z komiksových stripů, které původně vycházely na internetu. Je dobře cáknout něco podobného na papír? Nestačil by takový výron jen elektronicky? To je naše otázka.

Jiří Charvát si toho o spermatu nastudoval poměrně hodně, to se musí nechat. Nemůžeme jeho publikaci sice považovat za popularizační příručku, ale nějaké nové a zajímavé informace se dozajista dovíte. Jeho kniha Qejci obsahuje sto stripů (strip znamená proužek, takže v jeho podání jde spíše o quadripy) a nese podtitul Existenciální sperma komiks.

Hlavními hrdiny jsou dvě spermie. Jedna má brýle a je chytrá, ta druhá má strniště, cigaretu a je jako ze života. Z obou přitom stříkají moudra na všechny strany a snaží se vtipně glosovat neúprosnost vlastního osudu. Jak autor správně poznamenává hned v prvním dialogu obou potenciálních budoucích lidí, Aristoteles se obrací v hrobě. Nic nemůže začínat vyvrcholením. Teď už se není na co těšit.

Se spermiemi to už může jít jenom z kopce. A uvědomují si to stejně jako Woody Allen ve svém filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat). Jenomže tam, kde Allen končí, Charvát teprve začíná. Výhodu má určitě i v tom, že od roku 1972 už uteklo hodně spermatu a lidé jsou připraveni podívat se do vagíny zcela jinou optikou.

Popkulturní narážky, informace o vagíně i spermiích, existenciálno (všichni tady umřeme), mykózy, kvasinky, cizí spermie, fascinující bod G a nečekaný, ale o to zábavnější hrdina – jeho bratr bod F, který to nikdy nikam nedotáhl a nikdo o něm nikdy ani neslyšel.

A jaké je tedy Charvátova kniha? Ruku na srdce (o ruce padne v komiksu zmínka ve spojitosti s jiným orgánem), tu a tam vytryskne z vašeho hrdla smích, ale povětšinou jde spíš o takový milý uroněný čůrek. Pořádný gejzír chechotu se dostaví jen v několika okamžicích, ale pak jde o skutečnou spermopecku, na kterou budete rádi se šibalským pocukáváním v koutku oka vzpomínat i dlouho po dočtení.

Jednotlivé epizody se nikdy neuchylují k vulgaritě, v rámci daném tématem jsou vlastně docela vkusné a ke slovu se dostane i láska. Není sice jisté, jestli zvítězí, a už vůbec není jasné, která ze spermií má ve svém náhledu na svět pravdu, ale co naplat, doba už je zkrátka taková.

Sto stripů je tak akorát (a možná o trošku víc), aby se v nich objevily všechny gynekologické vtipy, narážky na popkulturu a dostatek filozofie, abyste se nezačali nudit. Navíc je v tomto případě jisté, že komiks Qejci má dostatek fanoušků, aby si zasloužil vlastní knihu, protože autor na její produkci vybral na HitHitu bezmála devadesát tisíc.

Kromě jiného můžeme tuto skutečnost považovat za radostný důkaz, že se naše společnost má stále dobře a s bezmezným nadšením se zajímá o kdejakou p**čovinu.

P. S.: Autorovi i nakladateli bychom doporučili kontaktování České lékařské komory, protože lepší čtení do čekáren gynekologických ordinací si lze jen těžko představit. Možná by se mohly chytnout i nějaké plakátky přímo nad stoly gynekologů.

P. P. S.: Jak už jsme zmiňovali v nadpisu: Blíží se Valentýn!