The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface

The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface Zdroj: Archív

Černá palice
The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface
Salvatore
Zen Žen
Mezi řádky – Zrození
10
Fotogalerie

Aby Ježíšek ani letos nešlápl vedle: 6 komiksů, které byste měli najít pod stromečkem

Ani pravidelná každotýdenní komiksová rubrika nedokáže uspokojivě reflektovat komiksový zával, který letošního roku nastal. A než nastane Štědrý den, přece jen bychom vám rádi dali ještě pár tipů nad tituly, o kterých už jste si stihli přečíst. Takže pokud ještě nemáte všechny dárky, nechte se třeba inspirovat. Vybrali jsem komiksy pro celou rodinu!

Pokračování 2 / 7

1. Černá palice

Černá paliceČerná palice | ArchívNejnovější počin Comics Centra se prohlašuje za Strážce pro 21. století. Jsou to silná slova a v češtině teprve uvidíme, co na nich je. Vyšel totiž teprve první díl, který obsahuje stěží expozici celého příběhu. Všechno, co se odehrálo a odehraje, můžeme stěží tušit. Přesto je jisté, že další dekonstrukce mýtu superhrdiny má skvěle našlápnuto. Před patnácti lety se skupina superlidí utkala se superpadouchem a... Sice vyhráli, ale zmizeli ze světa. Místo svého města teď obývají farmu na americkém venkově, odkud nemohou uprchnout. A možná to ani není jejich svět a možná ani vesmír. Superschopnosti musí tajit a namísto hrdinských skutků musí předstírat, že jsou prostá a prostě dysfunkční americká rodinka. Komiks obsahuje padesátnici v těle dítěte, Marťana s menšinovou sexuální orientací, robotici, bizarního cestovatele prostory a časy a mnohé další výtečné efekty.

Pokračování 3 / 7

2. Zen Žen

Zen ŽenZen Žen | ArchívKonkurenční strip Lely Geislerové vyšel knižně v nakladatelství Paseka. Kniha vypadá asi jako parketa, a pokud jej pořídíte někomu pod stromeček, bude to parketa nejen vaše. Ale dost slovních hříček – představovat Zen žen asi není nutné, protože týden co týden je tím prvním, co si přečtete v novém Respektu. Lela Geislerová patří k nejvýraznějším českým komiksovým výtvarnicím a je jen dobře, že se její stripy o ženách, mužích, ženách a mužích, ženách bez mužů a ženách s muži dočkaly knižní podoby. Rozhodně dárek, který potěší každou (nejen) ženu.

Pokračování 4 / 7

3. Salvatore

SalvatoreSalvatore | ArchívNakladatelství Meander se zamilovalo do Nicolase de Crécyho, který patří ke špičkám frankofonního nonsensového komiksu, a tak vydávají další jeho dílo. Podobné příběhy mají u Francouzů a Belgičanů velkou tradici, ale De Crécy je v současnosti nekorunovaným králem. Salvatore je podivný humanoidní pes, který opravuje auta a krade z nich součástky, aby se dostal ve vehiklu vlastní konstrukce do Jižní Ameriky za svojí láskou. Druhou dějovou linku opanovává zprvu březí bachyně impozantních tvarů, která čeká dvanácterčata a je symbolem slabé, nevzdělané a utlačované třídy, protože manžela jí namísto povýšení na jatkách pověsili za nohy a rozbourali. V zásadě jde o hodně podivnou road movie, která nekončí, ani když se hlavní hrdina ocitne v Rusku. Každopádně takovou jízdu jste už dlouho neviděli, a pokud se považujete za silně racionální jedince, sáhněte raději po jiném komiksu. Pokud máte rádi úlety, tak si Salvatora zamilujete.

Pokračování 5 / 7

4. Mezi řádky – Zrození

Mezi řádky – ZrozeníMezi řádky – Zrození | ArchívPátá kniha jedné z nejzábavnějších komiksových řad, které u nás vycházejí (vydává Crew). Scenárista Mike Carey patří k těm nejlepším a v tomto případě napsal komiks o literatuře. Respektive o síle příběhů a o tom, jak mohou ovlivňovat svět – a jak může svět ovlivňovat je. Představte si, že existuje tajný spolek, který si moc příběhů uvědomuje a snaží se je mít pěkně pod kontrolou. A neváhá kvůli moci ani vraždit. Výtečné čtení se v pátém díle dotýká problematiky komiksů a toho, jak ve 30. letech získávaly stále větší a větší vliv. Nebudete tomu věřit, ale jde o docela akční záležitost!

Pokračování 6 / 7

5. The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface

The Ghost in the Shell 2: Man-Machine InterfaceThe Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface | ArchívAbychom uspokojili i milovníky mangy, zařazujeme pokračování japonské komiksové legendy. Pokud máte v okolí nějakého jejího vyznavače, bude tenhle komiks trefou do černého. A to i přes to, že oproti prvnímu dílu, ve kterém se toho dělo tolik, že se to nevešlo do stránek, působí druhý díl jako nastavovaná kaše. Masamune Shirou si komiks nejen psal, ale také kreslil a zrovna během jeho tvorby zkoušel nové hranice 3D kresby. Co bylo boží na začátku tisíciletí, působí dnes jako těžké retro a to že, hlavní postava krásné androidky je ještě tvarovanější, je slabou náplastí na slabý příběh. Ale je to klasika. Pokud chcete dobrý japonský komiks, sáhněte raději po Alitě. Obojí je od Crewe.

Pokračování 7 / 7

6. Sága

SágaSága|ArchívJeště jeden tip na komiksovou řadu bychom pro vás měli – Ságu scenáristy Briana K. Vaughana a kreslířky Fiony Staplesové, kterou česky vydává BB/art. Tahle hvězdná selanka začala vycházet v roce 2013 a od té doby patří k vůbec nejoceňovanějším komiksům. Eisner, Hugo, Harvey, British Fantasy Award… A každou má hned několikrát. Dva znepřátelené rody, respektive národy. Jedni mají rohy a kouzla, druzí křídla a zbraně. A literatura. Tedy braková. V jedné knížce se on a ona dočetli, že by po sobě neměli střílet, ale měli by se milovat. Tudíž zplodili potomka. A protože jde o herezi, jde po nich rázem celá galaxie. Najdete tu všechno od drog přes mimozemský sex mezi všemi pohlavími. Celé je to docela queer a volnomyšlenkářské, k tomu zábavné, čili není divu, že projekt kosí ceny ve velkém. Nejlepší hláška nejnovějšího dílu: Každý, kdo si myslí, že v téhle knize jsou odpovědi na všechno, asi nepřečetl dost jiných knih.

Na ukázky z komiksů se podívejte do galerie: