Video placeholde
Schwarzenegger s Macronem v humorném selfie videu slibovali ochránit klima.
Postoj ala dvojitý biceps!
Arnold Schwarzenegger v dobách, kdy byl hvězdou kulturistiky
Cokoliv Arnold dělá, dělá stylově.
-
21
Fotogalerie

Terminátor, Barbar Conan, guvernér Kalifornie... Legendární silák Schwarzenegger dnes slaví 70. narozeniny

Arnold Schwarzenegger. Stačí vyslovit jeho jméno a není třeba nic dodávat. Všem se vybaví jeho „nabušená“ postava. Všichni hned vědí, že jeho svaly na rukou a nohou vždy spíš připomínaly ocelová lana. Na filmech jako Terminátor, Predátor, Komando nebo Barbar Conan vyrůstaly generace kluků po celém světě. Na začátku nového tisíciletí pak odstartoval - tento svým původem Rakušan - i politickou kariéru a přes sedm let byl guvernérem amerického státu Kalifornie. Dnes se tato filmová legenda dožívá 70 let.

Arnold Schwarzenegger se narodil 30. července 1947 v obci Thal nedaleko Grazu (Štýrského Hradce) do rodiny policejního důstojníka. Jeho dětství ale nebylo lehké. V jejich domácnosti stále chyběly peníze a tudíž ani nemohlo být pomyšlení na nějaký komfort. Doma neměli elektřinu, ústřední topení, telefon, koberce ani vodovod, takže Arnold se svým bratrem Meinhardem musel nosit vodu z fontány vzdálené téměř 150 metrů od jejich domu.

Malý Arnold se několik let věnoval fotbalu, ale jeho výkonům se nedostávalo náležitého ocenění. Přesedlal proto na atletiku, ale po jedné návštěvě posilovny rázem zjistil, že kulturistika a posilování je ten pravý sport a začal snít o titulu Mr. Universe.

V roce 1961 se čtrnáctiletý Arnold Schwarzenegger setkal s Kurtem Marnulem, bývalým několikanásobným rakouským šampionem v kulturistice, který ho začal trénovat. O čtyři roky později Arnold narukoval do armády, kde sloužil dva roky jako tankista. Během služby tajně a bez povolení opustil útvar, aby mohl odjet na soutěž ve Stuttgartu. Soutěž vyhrál a získal titul juniorského mistra Evropy. Soupeři jej začali přezdívat „The Oak" (Dub) a tuto přezdívku Arnold používá dodnes. Za svůj útěk sice vyfasoval sedm dní ve vojenském vězení, ale po vypršení trestu mohl hned nastoupit do posilovny, kterou mu armáda zřídila.

Jeho sportovní kariéra v následujících letech pak začala nabírat na obrátkách a Arnold Schwarzenegger přidával jeden vavřín za druhým. Vyhrál nespočet soutěží v kulturistice a silovém trojboji – nejcennější jsou jeho vítězství v soutěži Mr. Olympia (celkem 7 titulů) a Mr. Universe (5 titulů).

V roce 1970 se začala psát i jeho herecká kariéra, v níž vystupoval převážně jako představitel tvrďáků v akčních filmech. Jeho prvním snímkem byl film Herkules v New Yorku. Průlomovým filmem se stal Barbar Conan, který Schwarzenegger natočil v roce 1982. Jeho kinematografie čítá bezmála padesátku filmů, v nichž nechybí legendární počiny jako Predátor, Terminátor, Rudá Sonja, Total Recall, Pravdivé lži, ale třeba i Batman a Robin. Vedle účinkování ve filmu stihl Schwarzenegger napsal i několik publikací týkající se fitness a kulturistiky.

Na podzim roku 2003 přijal zcela novou výzvu svého života a v barvách Republikánské strany kandidoval na guvernéra nejbohatšího amerického státu Kalifornie a s přehledem zvítězil. Tuto funkci zastával až do začátku roku 2011. Tentýž rok pro něj znamenal i zlom v osobní životě. V květnu oznámil rozchod se svou manželkou Marií Shriverovou, jenž pochází ze slavného rodu Kennedyů a se kterou má pět dětí.

Po ukončení svého guvernérského působení se Arnold Schwarzenegger opět vrátil k filmu. Přes své herecké nebo politické vytížení však nikdy nezapomněl na svoji domovinu. Proto každým rokem v polovině ledna nechybí v krajovém tradičním oděvu mezi diváky slavného lyžařského Hahnenkammu v rakouském Kitzbühelu, který je považován za nejtěžší sjezd na světě.