Z natáčení filmu Hastrman.

Z natáčení filmu Hastrman. Zdroj: První veřejnoprávní

Z filmu Hastrman.
Z filmu Hastrman.
Z filmu Hastrman.
Z filmu Hastrman.
Z filmu Hastrman.
10
Fotogalerie

Ondřej Havelka točí Hastrmana: O zvířeti v člověku

Vždycky je dobré mít se na co těšit. Přestože je karlovarský festival plný filmů, s nadějí se vyhlížejí ty nové, zejména české. MFFKV je ideální platformou na jejich prezentaci. Režisér Ondřej Havelka tu představil svůj celovečerní režijní debut Hastrman, který právě natáčí podle románu Miloše Urbana. Titulní roli svěřil režisér Karlu Dobrému.

„Deset let jsem to nosil v hlavě, ten román mě uchvátil,“ vysvětlil Ondřej Havelka motivaci k natočení Hastrmana. Zkušený herec, muzikant, respektovaný divadelní a zejména operní režisér je právě uprostřed natáčení svého debutového snímku. A podle ukázek to vypadá na velmi poctivou filmovou podívanou. Kdo četl oceňovanou knihu Miloše Urbana, ví, že je to epický, mnohovrstevnatý román, rozklenutý na půdorysu dvou století. Autor ho nazval zeleným románem s odkazem na ekologický podtext příběhu. Podstatnou roli v něm ale hraje i mystika, střet starých a nových hodnot, náboženství a pohanských pověr, souboj člověka s přírodou… Témat je zkrátka víc než dost.

Režisér s pokorou přiznal, že zdaleka ne všechny se podařilo do scénáře a potažmo do filmu dostat, fanoušci knihy tedy nedostanou „plnou porci“. Nicméně princip dobrých adaptací rozhodně netkví v jejich doslovnosti, ale ve správném pochopení a uchopení předlohy. Podle Havelky v přepisu knihy vsadili tvůrci hlavně na její romantickou linku: „Dominantní je milostný příběh a všechno, co s romantismem jako takovým souvisí, tedy erotika, dekadence, hororové prvky.“ Jde rý především o to naplnit motto příběhu: člověk ve zvířeti, zvíře v člověku.

Podstatnou roli, vlastně jednu z hlavních, hraje ve filmu česká krajina. Urban děj románu umístil do kraje, který dobře znal, kam jako kluk jezdil na prázdniny, tedy kolem obce Holany a kopce Vlhošť v Českém středohoří. I filmaři se snažili najít vhodné lokace na autentických místech, tedy v okolí České Lípy, ale využili třeba i vděčné kulisy skanzenu v Kuřimi. Tvůrci slibují vizuálně atraktivní film vyprávěný s jemnou nadsázkou a ironickým humorem. Ve druhém plánu vystavěný z prvků syrového a zemitého folklóru nebo pohanské mystiky. Film produkuje Čestmír Kopecký za koprodukční podpory České televize a Barrandov Studia. Tvůrci mají před sebou druhou část natáčení, v kinech bychom měli Hastrmana vidět v dubnu 2018.