Video placeholde

Zemřel herec František Řehák, známý jako zedník Lorenc z filmu Na samotě u lesa

On teda cihlu do ruky nevezme, ale odborník je to na slovo vzatej. Tato hláška z filmu Na samotě u lesa patří mezi perly české kinematografie. Pronesl ji Ladislav Smoljak coby mlynář na adresu zedníka Lorence na vozíku, kterého nezapomenutelně ztvárnil František Řehák. Tento jedinečný herec, který hrál i v dalších filmových hitech jako Rozmarné léto, Skřivánci na niti či Vážení pánové, ano, zemřel ve středu 28. června. Bylo mu 93 let.

František Řehák se narodil 4. října 1923 v Novém Bydžově. Jeho začátky jsou spojené s divadlem v Mladé Boleslavi, kde začínal krátce po skončení 2. světové války. Poté působil ve Zlíně (který byl za vlády komunistů přejmenován na Gottwaldov) a v Olomouci. Velmi často hostoval v Praze, zejména v Krejčově souboru Divadla Za branou.

Do diváckého povědomí vstoupil vedle role zedníka Lorence i svými epizodními rolemi ve snímcích Postřižiny, Konec starých časů, Matěji, proč tě holky nechtějí, Obsluhoval jsem anglického krále anebo Slavnosti sněženek. V roce 1989 si střihl i velice vážnou roli Josefa Čapka v dramatickém životopisném filmu Člověk proti zkáze, jenž mapuje poslední roky života spisovatele Karla Čapka.

František Řehák zažil vzestupy i pády, které však byly úzce spjaty s tehdejší politickou situací. V poválečném období byl nejprve řadu let členem komunistické strany, ale po projevech nesouhlasu s invazí vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 z ní byl vyloučen a až do roku 1982 nesměl vystupovat v televizi.