Účastníci filmového festivalu v Cannes drží minutu ticha za oběti útoku v Manchesteru.

Účastníci filmového festivalu v Cannes drží minutu ticha za oběti útoku v Manchesteru. Zdroj: Reuters

Cannes mlčelo za oběti teroru z Manchesteru přímo na červeném koberci

Asi jen málokde znamená minuta ticha coby vyjádření podpory obětem teroru víc než na Azurovém pobřeží, místě, kde loni šílenec v autě pozabíjel čtyřiaosmdesát lidí. Probíhající filmový festival v Cannes proměnil Côte d’Azur v pevnost chráněnou málem jako Pentagon a všichni se tu podvědomě bojí právě takových činů, jako byl útok na koncert popové hvězdy v Manchesteru. I proto se včera soustrastně mlčelo přímo na rudém koberci.

„Jsme festivalem míru,“ uvedl ředitel přehlídky Thierry Fremaux, jejž na slavné schody, kde se v rámci filmových premiér už osmým dnem neúnavně pózuje pro svět, doprovodil také její prezident Pierre Lescure. V rezoluci vydané hned po incidentu nazvali manchesterský incident „dalším útokem na kulturu, mládí, a hlavně na naši svobodu, velkorysost a toleranci, tedy hodnoty, jichž si festival a ti, kdo ho tvoří, cení nade vše“.

Na důkaz, že nejde o fráze z povinnosti, zrušili pořadatelé některé akce doprovodného programu. Po Croisette, jež se díky všudypřítomným po zuby ozbrojeným vojákům podobá spíš válečnému zákopu než tepně filmové přehlídky, se tak například neprojeli hrdinové z očekávaného pixarovského hitu Auta 3. Zrušen byl i večerní ohňostroj a několik dalších akcí, které souvisely se dnem určeným pro hlavní oslavy sedmdesáti let existence festivalu.

S oběťmi pondělní tragédie vyjádřila soucit také řada přítomných hvězd. Nicole Kidmanová, jež má v programu hned čtyři filmy, vzkázala, že se za ně modlí. A slova odhodlání neustupovat násilí zaznívala i na slavnostním večeru věnovaném historii přehlídky.

Na přetřes nicméně přišla i další horká témata letošního ročníku: Netflix, Trump a oproti předešlému roku upozaděná, leč stále živá otázka nerovnosti pohlaví. „Sedmdesát let, 76 udělených Zlatých palem, a jen jedna pro ženu!“ připomněla Isabelle Huppertová, držitelka oscarové nominace za film Elle, jež večerem provázela.

Sjelo se na něj mimochodem přes sto hvězd, jež v minulosti zasedaly v canneské porotě, a další, které tu i byť jen soutěžily. Nechyběl ani (přímo na červeném koberci telefonující) Roman Polański či David Lynch, jehož nové Twin Peaks se tu promítají ve čtvrtek. I na canneské poměry nebývalá koncentrace celebrit tak způsobila, že se bezpečnostní kontroly u paláce protáhly na rekordní hodinu a půl.