Neon Demon

Neon Demon Zdroj: reprofoto movie clips

Do kin míří horor Neon Demon i nová verze Sedmi statečných

Tento týden má v českých kinech premiéru sedm filmů, a navíc jeden koncert. Uměleckou událostí je horor ze světa módních modelek Neon Demon od dánského režiséra Nicolase Windinga Refna (Drive). Jde o vizuálně uhrančivý, opět ostře barevný snímek s výrazným hudebním rukopisem Cliffa Martineze, v němž Refn pokračuje ve svém vytříbeném minimalismu a uvádí obecenstvo do snivého Los Angeles, kde se krása prolíná s lynchovskými nočními můrami. Oproti předchozím machistickým představením Refn nyní vypráví o dívce: Elle Fanningová hraje šestnáctiletou modelku se srnčíma očima. Přijíždí z venkova, aby dobyla módní svět. „Krása není všechno, krása je to jediné,“ říká se tu, a pokud do kina nechodíte za příběhem, je Neon Demon parádní volba. Pro mě jeden z nejlepších filmů na festivalu v Cannes.

Zcela jiné Los Angeles je naopak k vidění v retrokomedii Woodyho Allena. Vykoupané v oranžovém světle nekonečného západu slunce, morálně zpustlé, ale přesto pohádkové. Jesse Eisenberg hraje nesmělého Bobbyho, který jede do Hollywoodu třicátých let prosit o práci strýce Phila (Steve Carell). Ten tahá za nitky filmového světa a vedle toho má oči jen pro svou sekretářku Vonnie (Kristen Stewartová), jež ale ohromí i Bobbyho. A především by mohla ohromit vás, protože z protagonistky upírské Twilight ságy se stala jedna z nejlepších mladých amerických hereček.

Pokud vás naopak dojímají statní mužové, je tu pro vás premiéra remaku Sedmi statečných od Antoina Fuquy s Denzelem Washingtonem a Ethanem Hawkem o partě kovbojů, kteří ochraňují vesničany před zlým kapitalistou. Podle IndieWire jde o „zábavný a překvapivě čerstvý western o Americe podle Trumpa“. Méně nadšení jsou z filmu v hollywoodském plátku Variety: „Fuqua se pokouší o mix Johna Forda a Sergia Leona. Problém je, že je napodobuje bez jejich typického elánu, a dříve chytlavý děj dnes působí mechanicky.“ Britský Screen pak uvádí: „Postavy nejsou dostatečně vypsané a herci k nim nenacházejí vztah, takže Sedm statečných nikdy nepřipadá jako jízda s partou chlápků, kteří si jedou pro slávu či smrt.“ Na scénáři se podílel Nic Pizzolato, autor krimi Temný případ.

Příznivci českého filmu mohou zvážit drama Franze Novotného Krycí jméno Holec s Kryštofem Hádkem a Vicou Kerekes dle povídky Jana Němce, ovšem pozoruhodnější může být hudební dokument Pára nad řekou o stárnutí výjimečných jazzmanů Laca Décziho, Ľubomíra Tamaškoviče a Jána Jankeje.

Dětským filmem týdne je pak animované Čapí dobrodružství o čápech, kteří nosí děti, od Nicholase Stollera a Doufa Sweetlanda, milovníci archívů si zase mohou zajít na digitálně restaurovanou adaptaci románu Karla Čapka Krakatit (1948) Otakara Vávry.

Nakrátko se v kinech objeví též koncertní dokument Rolling Stones: Havana Moon, jenž zaznamenává první koncert Rolling Stones v kubánské metropoli, který proběhl letos 25. března.