Seriál Versailles je historické drama plné politických a dvorních pletich, ale také příběhů zbídačených poddaných a boje o moc a uznání.

Seriál Versailles je historické drama plné politických a dvorních pletich, ale také příběhů zbídačených poddaných a boje o moc a uznání. Zdroj: oficiální zdroj/reprofoto youtube.com

Seriál Versailles je plný lechtivých scén.
Seriál Versailles je plný lechtivých scén.
Seriál Versailles je plný lechtivých scén.
Seriál Versailles je plný lechtivých scén.
Trailer k seriálu Versailles.
10
Fotogalerie

Seriál Versailles, který pohoršuje nahotou Anglii, bude mít další sérii

Historický seriál Versailles, jenž se natáčel s naprosto královským rozpočtem 812 miliónů korun v kanadsko-francouzské koprodukci, bude mít druhou sérii. Premiéru tvůrci slibují na 1. října 2016. 

První série se odehrává v době, kdy je Ludvíku XIV. 28 let a mladý král zahajuje stavbu Versailles. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Scenáristé ovšem děj velmi okořenili. Kromě stavby zlatého vězení pro šlechtice a Ludvíkových megalomanských plánů, které spotřebovávají finance potřebné pro vojsko, je zde výrazná dějová linie ukazující vztah mezi Ludvíkem XIV., řečeným král Slunce, a jeho mladším bratrem Filipem Orleánským. 

Upoutávka na první sérii

Video placeholde
Trailer k seriálu Versailles. • BBC

 „Doufám, že lidem se bude líbit vztah krále a Filipa, jenž je místy loajální a místy rebel,“ řekl AFP spoluautor scénáře Simon Mirren. Právě ztvárnění Filipa Orleánského hercem Alexandrem Vlahosem vyvolalo velké pobouření. Králův mladší bratr je totiž v seriálu vyobrazen jako gay, který si velmi rád a často užívá sexu, což se tvůrci nebránili v několika záběrech ukázat.

Stejně detailně je ukázán sexuální život krále Ludvíka XIV., v jehož náručí se střídá množství milenek, to vše za vědomí jeho ženy, Marie Terezy Habsburské.

Do seriálu byly zasazeny i smyšlené postavy a fámy či legendy, které z té doby vznikly. Podle Mirrena by se dal Ludvík XIV., jenž vládl v letech 1643–1715, dokonce přirovnat díky svým mimořádným komunikačním schopnostem k již zesnulému šéfovi Applu Stevu Jobsovi.

Seriál se odvysílal v patnácti zemích a v lednu bylo rozhodnuto o natočení jeho další série, jež se začne vysílat přesně za dva měsíce. Velkou radost z toho ovšem nemají Britové, kteří seriál od začátku zahrnuli velkou vlnou kritiky. Vadí jim nadbytek sexuálních scén a zbytečné pikantní záběry, jež se objevují v každém díle.