Anthropoid.

Anthropoid. Zdroj: Promo

Aňa Geislerová a Cillian Murphy.
Jaime Dornan. "Erotoman" si teď zahrál parašutistu.
Anthropoid.
Alena Mihulová.
Jamie Dornan a Chralotte Le Bonová.
7
Fotogalerie

"Šedý erotoman" Dornan zabije Heydricha: Vary zahájí světovou premiérou filmu Anthropoid

Hollywoodský idol Jamie Dornan, který si své místo na slunci vydobyl rolí Christiana Greye v erotickém snímku Padesát odstínů šedi, přijede letos znovu do Varů. Zatímco loni se na tiskové konferenci věnoval natáčení koprodukčního snímku Anthropoid, letos už přijede uvést jeho světovou premiéru. Ve filmu totiž hraje jednu z hlavních rolí, parašutistu Jana Kubiše.

 „Vzhledem k tomu, že snímek umělecky zpracovává jednu ze zásadních událostí československé historie, atentát na říšského protektora Heydricha, rozhodli jsme se spolu s producenty filmu oznámit premiéru Anthropoidu v Karlových Varech symbolicky právě v době, kdy si připomínáme výročí této události,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Anthropoid se bude promítat nejen 1. července v rámci slavnostního zahájení 51. ročníku festivalu ve Velkém sále hotelu Thermal, ale rovněž ve dvou dalších souběžně uváděných představeních určených veřejnosti.

Dále britský režisér Sean Ellis obsadil Cilliana Murphyho coby Jozefa Gabčíka. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku, hraje Aňa Geislerová, partnerkou Dornana je Charlotte Le Bonová, známá z filmů Láska na kari (The Hundred-Foot Journey) nebo Muž na laně (The Walk). Ti všichni se slavnostní premiéry zúčastní.

Film vznikl podle skutečných historických událostí. Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve 2. světové válce a pomohla - bez ohledu na tragické následky - posílit pocit českého národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

Koprodukční snímek se natáčel od července do září 2015 v České republice, slavnostně byl představen loni, právě na karlovarském festivalu. Natáčelo se ve Vojenském újezdu Brdy, v exteriérech Prahy a v barrandovských ateliérech, kde filmaři postavili například dekoraci interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje, v jehož kryptě se parašutisté skrývali a nakonec padli.

Britský režisér a scenárista Sean Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. Dalším pak bylo hororové drama Střepy v hlavě (The Broken, 2008), načež o pár let později překvapil Ellis své fanoušky sofistikovaným sociálním dramatem Metro Manila (2013).