Hotel Thermal.

Hotel Thermal. Zdroj: Thermal

Hotel Thermal.
Hotel Thermal.
Hotel Thermal.
Hotel Thermal.
Hotel Thermal.
10
Fotogalerie

Zprávy z Varů: Hotel Thermal nečeká privatizace, ale rekonstrukce za 400 miliónů

Hotel Thermal, srdce mezinárodního filmového festivalu kategorie A, čekají lepší zítřky. Po loňských kontroverzích upustil ministr financí Andrej Babiš od záměru tento milovaný i nenáviděný klenot brutalismu privatizovat; naopak, chce jej rekonstruovat.

Jak zaznělo na první tiskové konferenci k 51. ročníku MFF KV z úst prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, organizátoři plán na rekonstrukci hotelu, který tak zůstává v rukou státu, „jednoznačně schvalují“.

Vláda však musí nejdřív schválit vyjmutí Thermalu z režimu privatizace a navíc odsouhlasit navýšení základního kapitálu hotelu o 300 miliónů korun. Teprve pak bude možné začít s postupnou rekonstrukcí zchátralého a energeticky zcela nevyhovujícího hotelu, otevřeného v roce 1976. Začátek rekonstrukce se plánuje na rok 2017.

„Po schválení navýšení základního kapitálu hotelu o 300 miliónů korun si bude a. s. Thermal brát na rekonstrukci ještě úvěr od banky ve výši 100 miliónů. Kromě státních peněz, tedy peněz vlastníka, tak bude hotel využívat i půjčky,“ řekl Reflexu člen představenstva provozovatelské společnosti Thermal-F Adam Vojtěch. Podle něj Thermal počítá i se spoluprací s architektkou Věrou Machoninovou (78), která spolu se zesnulým Vladimírem Machoninem vyhrála v roce 1964 na Thermal architektonickou soutěž: „Jsme domluveni tak, že veškeré změny projektové dokumentace budeme s paní Machoninovou konzultovat,“ slibuje Vojtěch a doplňuje, že vítězem tenderu na rekonstrukci je projektová kancelář VPÚ DECO PRAHA, a. s.; ta má za sebou třeba obnovu historické budovy Národního muzea.

„Nyní je návrh na vyjmutí Thermalu z režimu privatizace a žádost o navýšení jmění hotelu v připomínkovacím kole na jednotlivých ministerstvech. Tento proces, pokud nedojde ke komplikacím, by měl být dokončen 5. května,“ uvádí Vojtěch. „Poté půjde návrh do vlády, výsledek by měl být jasný do konce května.“ Podle něj je částka 300 miliónů korun na rekonstrukci základní, podložená analýzou potřeb hotelu. „Kdybychom plánovali ideální, kompletní rekonstrukci budovy, bavíme se o částce 750 miliónů korun i s bazénem,“ vysvětluje.

Do bazénu ani letos neskákejte

Právě přilehlý, padesátimetrový venkovní bazén Thermalu byl předmětem loňských kontroverzí – ministerstvo financí totiž vyhlásilo soutěž na jeho prodej (ideálně bohatému šejkovi), avšak těsně před loňským 50. ročníkem festivalu v červenci 2015 soutěž zrušilo. Management hotelu bazén také loni vypustil a z technických důvodů uzavřel. „Zůstane nenapuštěný i letos, neboť je technicky nevyhovující. Odhad na jeho opravu i s další přilehlou budovou je 150 miliónů korun, které bohužel nespadají do těch plánovaných 400 miliónů na rekonstrukci hlavní budovy hotelu,“ říká Adam Vojtěch. „Není to v tuto chvíli priorita, jsme nicméně připraveni bavit se o opravě bazénu s městem Karlovy Vary i s krajem, které by se na jeho spolufinancování měly podílet.“

Nám, návštěvníkům festivalu a tudíž Thermalu, nicméně dočasně prázdný bazén nevadí. Stačí, že hotel už nebude státem brán jako „kulturní břemeno“, ale jako závazek.