Jiří Bartoška

Jiří Bartoška Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Další karlovarské hlášky: Thermal nespadl a třeba se přestane i krást

Někdy je těžké zprostředkovat, co že to v těch Varech vlastně celé dny zažíváme. Seznamte se tedy s aktuálním děním na festivalu přímo přes ty, kteří jej spoluvytvářejí. Občas z nich “padají” pozoruhodné věci.

“Od mé návštěvy před dvanácti let se u vás skoro nic nezměnilo. Večeřel jsem ve stejné restauraci, procházel se po stejné kolonádě a Thermal taky pořád stojí.”

Herec Udo Kier v rozhovoru ze své druhé návštěvy Varů. Na festival přivezl dva filmy, jeden o včelách a druhý o umění. Prý je ještě neviděl, takže ani nemůže říct, jestli stojí za to.

“Deprese není nic jiného, než směs lenosti a sebelítosti. A je strašně v módě.”

Z islandského (a velmi milého) filmu Fúsi, popisujícího romanci outsidera a popelářky. Držitele tří cen z festivalu Tribeca má ve Varech přivezl do Varů jeho režisér Dagur Kári.

“Bude to film o mladém sympatickém teroristovi, kterého už bohužel nemůže hrát Ivan Trojan.”

Petr Zelenka k projektu Modelář, za jehož scénář dostal od Filmové nadace 180 tisíc korun.

“Tak slibně to začalo, a taková je z toho magořina.”

Neznámý divák k ukázce z chystané sci-fi Bena Tučka Mars, již jeho karlovarský tým představil ve skafandrech.

“Nemíříme nízko, s tímhle filmem hodláme dobýt svět.”

Herec Jiří Havelka, šéf vesmírné mise, o Marsu Bena Tučka. I Havelka měl na sobě skafandr.

“Já si na něj můžu nasadit fakt všechno.”

Jiří Mádl coby obluzovač žen v komedii Padesátka, režijním debutu Vojty Kotka.

“Mně se ženy v nížinách nelíbí.”

Jakub Prachař tamtéž, jen o pár desítek metrů níž.

“Máme to štěstí,  že máme jednu maminku, to ona je naše přidaná hodnota. Takže jen doufáme, že si pro případnou cenu půjde místo nás máma.”

Matěj Hádek na otázku, kdo by si došel pro Křišťálový glóbus, kdyby porota ocenila výkon bratří Hádkových v soutěžním filmu Kobry a užovky.

Jestli mám nějaké zásluhy, tak je mám jen po boku Jiřího Bartošky, který je hlavní postavou festivalu.” - “No tak Evo, nech toho.”

Eva Zaoralová, dlouholetá umělecká ředitelka MFFKV, a jeho prezident Jiří Bartoška na křtu publikace Příběh festivalu, kterou všemi milovaná dáma napsala.

“Doufám, že čím víc budeme upozorňovat naplatformy, jež umožňují filmy digitálně stahovat a sledovat legálně, tím méně budou lidé potřebovat piráty. A třeba jim nakonec přijde trapné krást.”

Jan Rubeš z distribuční společnosti AQS na veřejné diskuzi k tématu digitální distribuce prostřednictvím VoD.

“Filmy, které točíte teď na škole, může za mnoho let vidět jiná generace, stejně jako vy teď uvidíte ten náš padesát let starý. Tak je dělejte líp!”

Juraj Jakubisko před premiérou zrestaurovaného studentského snímku Jaromila Jireše Sál ztracených kroků, který odstartoval projekt 70/70 věnovaný školní tvorbě legend z FAMU. Takhle si prý mimochodem představuje peklo pro filmaře.