Na velikosti světelného meče nezáleží!

Na velikosti světelného meče nezáleží! Zdroj: Profimedia.cz

Musím ti něco říct... hraju za "jinej tým".
Kdo si doběhne k Iron Manovi pro pusu jako první?
To máš v kapse blaster, nebo jsi tak rád, že mě vidíš?
3
Fotogalerie

Teplí hrdinové mají smolíka (ale lesby jsou v pohodě)

„Když je James Bond takový démon v posteli, proč si čas od času nepřibere do trojky také fešného maníka?“ zní otázka, kterou si položil server Variety. Měl k tomu dobrý důvod - a má na to i zajímavou odpověď.

Člověk si nemůže jen tak natočit Hvězdné války. Jeho tvůrčí, nebo (v případě aktuálního dílu, který je vykalkulovaný až za roh pouštního válečníka) obchodní vize se chytnou aktivisté za práva gayů a leseb a dají mu čočku za to, že mezi všemi těmi mimozemšťany není ani jeden gay. Nechme nyní stranou otázku, jestli gay není náhodou hlavní záporák filmu, Emo Kylo Ren; americká nevládní organizace GLAAD, která monitoruje, zda se někdo nevozí po právech lidí specifických sexuálních orientací, vydala v nedávných dnech zprávu, v níž navrhuje:

„Vzhledem k tomu, že vědeckofantastické projekty mají unikátní možnost tvořit světy, jejichž pokročilá společenská uspořádání fungují jako komentář těch našich, je nejevidentnějším filmem, do nějž by mohl Disney vložit LGBT postavy (lesbické, gay, bisexuální a transsexuální) nový díl Star Wars,“ píše se ve zprávě. Jinými slovy: cože, vy točíte film o mimozemšťanech a nemáte tam gaye? Fašisti! Věk hypertrofované politické korektnosti je plný zázraků.

  To máš v kapse blaster, nebo jsi tak rád, že mě vidíš?To máš v kapse blaster, nebo jsi tak rád, že mě vidíš?|YouTube

Nicméně. Variety se ptá, čím to je, že zrovna výrazně gay-friendly filmový byznys neprodukuje mnohem víc gay-friendly snímků nejen z oblasti sci-fi. Kde jsou například teplí Avengers? Do takových X-Men Bryana Singera (což je gay) proniklo gay téma v nevyřčeném tématu hlavní dějové linie vyprávění o mutantech, v níž nejde o nic jiného než o diskriminaci; na žhavou scénu mezi Storm a Jean Greyovou (nebo drásavé objetí Wolverinea a Magneta, jehož ostatně hraje další gay – sir Ian McKellen) ale všichni LGBT fanoušci Marvelu čekají dál. Proč?

  Musím ti něco říct... hraju za "jinej tým".Musím ti něco říct... hraju za "jinej tým".|Profimedia.cz

Důvod, prostě a jasně, je strach,“ odpovídá Variety. Nejde o to, že by měl filmový průmysl něco proti gayům, píše se v článku, ani o to, že by nechtěl podporovat jejich práva. Jde o to, že filmový průmysl (a celou dobu mluvíme o megafilmech za desítky a stovky milionů dolarů) má sevřený zadek z toho, jak by se s tím popral marketing zahraniční distribuce. Jedna věc je, že v USA (stejně jako v Česku) už je „oukej být gay“...

… ale pusťte pak ten film do distribuce v Rusku.

Nebo v Číně. Sežeňte na film dvě stě milionů dolarů, spočítejte si, kolik by vydělal v Číně (což je největší světový filmový trh mimo USA) a pak ho celý postavte na homosexuální romanci amerického miliardáře a jeho poslíčka (ano, někdo prostě musí zfilmovat úžasnou gay romanci o Donaldovi Trumpovi Trump Temptation: The Billionaire and the Bellboy). Jistě, přestříhávání a upravování hollywoodských snímků pro čínskou premiéru dnes patří k distribučnímu kánonu – jenže překopejte sexuální orientaci hlavního hrdiny od začátku filmu až do potitulkové scény.

Pro příklad: ze snímku s Adamem Sandlerem Pixely byla pro čínskou distribuci vystřižena scéna, v níž je zdemolována Velká čínská zeď. To by provést ještě šlo. Na stejném trhu ale obrovsky zahučel snímek od studia Disney Kapitán Phillips – čínští cenzoři mu dali všechny palce dolů za to, že se přespříliš pozitivně vyobrazuje americkou armádu. V roce 2015 vydělaly zahraniční filmy v Číně (k promítnutí jich bylo cenzory povoleno 58) dvě a čtvrt miliardy dolarů na prodaných lístcích, s tím že 34 z nich bylo odklepnuto s „revenue share“, podílem ze zisku; ten činí 25 procent prodejů, a Hollywood si tak z čínského výdělku odnesl 560 milionů dolarů.

Například druzí Avengers: Věk Ultrona, kteří stáli 250 milionů dolarů, vydělali na čínském trhu více než 210 milionů. Jen na čínském trhu se jim vrátil skoro celý rozpočet. A teď tam Si Ťin-pchingovi žonglujte před nosem homosexuálními mutanty.

Kdo si doběhne k Iron Manovi pro pusu jako první?Kdo si doběhne k Iron Manovi pro pusu jako první?|Profimedia.cz

Proč se točí filmy, které „nevyčistí, nepoškrábou“? Aby se líbily po celém světě. Proč ve filmech není víc gayů a leseb? Aby je Hollywoodu nehodili na hlavu Číňani a Rusové, velikosti jejichž filmových trhů se může rovnat jen velikost protihomosexuální bigamie jejich představitelů.

Z dalších zpráv: 1) Fanoušci disneyovského Ledového království (Frozen) rozjeli kampaň za to, aby se hrdinka emancipovaného animovaného blockbusteru projevila v chystaném pokračování jako lesba.

2) Ukázka na nové Krotitele duchů, v nichž zaujaly hlavní role místo mužů ženy, se stala ukázkou s nejvyšším počtem záporných „palců dolů“ v historii celého Youtube.